Regionális Szakmai Műhelyre FogLak Projekt – TÁMOP

EMLÉKEZTETŐ

A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓ

Huszonötödik lakhatási-foglalkoztatási regionális szakmai műhelyéről

Helyszín: Tégy az Emberért! Információs és Továbbképzési Központ (1088 Budapest, Szentkirályi u. 22-24.)
Időpont: 2011. január 26. 14.00-16.30
Témák: A TÁMOP 5.3.3-as programok előrehaladása: az utolsó két hónap történéseinek megbeszélése
Moderátorok: Varsányi Nóra (regionális koordinátor, lakhatási)
Résztvevők: jelenléti ív szerint

A műhely összefoglalóját néhány napon belül a www.foglakprojekt.hu, illetve a www.diszpercserportal.hu honlapon is meg lehet találni.

A témához kapcsolódó megbeszélés (előadások, vita, javaslatok, észrevételek) tartalmi összefoglalása:

A műhely témája A TÁMOP 5.3.3-as programok utolsó két hónap történéseinek megbeszélése, a felmerülő problémákra megoldás keresés.

Első körben Zakar Gergely szakmai vezető bemutatkozott. Elmondta, hogy az Összefogás Közalapítvány és a Hajléktalanokért Közalapítvány jövője bizonytalan, amint tudunk biztosat közölni fogjuk. Úgy kalkulálunk, hogy 06. hó 30-ig tart a program, de szeretnénk hosszabbítani legalább decemberig.

A megélhetési támogatásokról, illetve 2009-ben volt-e lakhatási támogatás kifizetve, erről kiment egy köre-mail. 2009-ben a programok még nem kezdődtek el egyik megvalósítónál sem.

Varsányi Nóra (VN) elmondta, hogy a megélhetési támogatásra azért kérdeztünk rá, mert a kiemelt project úgy gondolta, ha több lakhatási pályázati programot veszélyeztet az, hogy a megélhetési támogatás nem számít rendszeres jövedelemnek, akkor megpróbálja képviselni az érdekeit. Országos szinten még nincs összesítve a válaszok eredménye.

A KMR régióban az a válasz született, hogy a Pestesély nem arra építette a programját, hogy a megélhetési és a lakhatási támogatást egyszerre adja.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálattól (MMSZ) Szabó Csilla elmondta, hogy több, mint 100 érdeklődőből 51 ember felelt meg a rendszeres jövedelem feltételnek, az arányból az látszik, hogy akár veszélyeztetheti is a programot. Vannak olyan esetek, mikor egyszerre adható a két támogatás, van, hogy csúszik egy hónappal, amíg a határozat megérkezik. Még teljesíthetőnek tartják, de még ebből is lehetnek lemorzsolódások.

A Vöröskereszt Pestmegyei Szervezetétől (MVK) Sebessy Eszter azt jelezte, hogy még nem indult el a lakhatás támogatás folyósítása. A képzések lassan februárban elindulnak. Szükséglet felmérés alapján semmi gond nem lenne a lakhatási támogatás kifizetésével, a gyakorlat lehet majd mást mutat.

A Kiút Alapítványtól (Kiút) azt a visszajelzést kaptuk, hogy mivel az ESZA nem fogja ellenőrizni az ügyfelek által leadott nyilatkozott, hogy rendelkeznek rendszeres jövedelemmel, ezért nem tartják relevánsnak a kérdésünket.

Varsányi Nóra a HKA megbeszélés alapján azt mondta, ha az ESZA leírta, hogy nem fogja az ügyfél által leadott nyilatkozatot ellenőrizni, azt továbbítsák felénk, de ha az ESZA szóban tett ilyen kijelentést, arra nem szabad alapozni. Ilyen nyilatkozat ha jól tudjuk nincsen. Az ESZA-val való kommunikálás formája az írásbeliség.
A monitorozás és az ellenőrzés között nagy különbség van, a monitorozás támogató, az ellenőrzésnél az apró dolgokat is megnézik.

Ha a felmerülő problémákat jeleztek azt továbbítjuk a HKA felé, és küldjük a válaszokat nektek.

Helyi települési koordinációs munkacsoport
MVK: február elején fog megvalósulni a negyedik települési koordinációs munkacsoport, küldik a jelenléti ívet és az emlékeztetőt róla.
A többi szervezettel megköttetett a szerződés, és a helyi települési koordináció is lezajlott.

Műhely alkalmak:
Még 4 műhelyre 1 szakmai napra (március) és 1 konferenciára (június) kell számítani.
Felmerült, hogy a műhelyek sokszor egybeesnek más szakmai napokkal. A további 4 alkalom a hónap utolsó szerdáján lesz minden hónapban 14.00-tól. Amennyiben adott hónapban a szervezetek közül többen szeretnétek más időpontot, időben jelezzétek. Egy jelzés miatt nem tudunk változtatni.
A szakmai nap márciusban lesz, ezért az akkori műhely időpontja változhat.

Média megjelenés:A kiemelt project keretén belül 1 Millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre, hogy országos szinten a média segítségével hirdessünk.
Ötleteljünk a foglakprojekt.hu-n mit hirdessünk, hol, kihez akarjuk eljuttatni és mit a Foglak projekttel, a hajléktalanokkal kapcsolatban. Szóba került internetes megjelenés, helyi lapokban reklám, munkaadók vagy bérbeadók felé nyitni. Egy héten belül kint lesz a honlapon a felhívás, és egy hónap áll rendelkezésre az ötletelésre.

A lezajlott képzések igazolása a február végi műhelyen vehető át, vagy a Szobi utcában február végén személyesen. A nyilvántartási számot aki még nem küldte el a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. -ra kérjük küldeni. Illetve, aki nem rendelkezik működési engedélyszámmal, ezt jelezze az adott e-mailcímre

Varsányi Nóra körkérdést intézett a szervezetek képviselőihez: Az elmúlt két hónapban hogy haladt a projekt?
Budapest Esélytől Tihanyi Dóra beszámolt arról, hogy elkezdődtek a képzések, a bolti eladói képzés be is fejeződött, huszonvalahány ember járt rá, ebből 7 ember fog pótvizsgázni, a többiek továbbmentek a boltvezetői OKJ-s képzésre. A takarító képzés február végén fejeződik be, azt jóval kevesebben fogják befejezni, mert intelligenciabeli hiányosságok vannak. A lakhatást főként albérletben oldják meg.
A szervezet kapott adományba egy nagy épületet Újpesten, de a Pest Esély és az adományozó cég nem tudott megállapodni, így nem született szerződés. Tudtak más megoldást találni, mert csak képzés után költöztek volna oda, így marad elég idő arra, hogy elmenjenek albérletbe. Szerencse, hogy van a boltvezető képzés az alap bolti eladói tanfolyam után, így a költözés kitolódott.

Pestesély Tihanyi Dóra kérdése, a szoftverre az adatokat mikor kell küldeni és milyen infókat?
Zakar Gergely szakmai vezető válasza: az adatszolgáltatás a projektek országos szintű összehasonlítására ad majd lehetőséget. A kiemelt projekt még dolgozik a lekérdezendő adatok összeállításán, és ehhez kérik a szervezetek javaslatait is. (E-mailen kérjük Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre a szervezetektől azokat az adatszolgáltatáshoz kapcsolódó kérdéseket, melyekre kíváncsiak a szervezetek, amiket érdemesnek látnak az összegzésre). Olyan adatok kerülnek majd lekérdezésre, amelyek szerepelnek a szoftverben.
Szabó Csilla MMSZ-tól azt mondta, hogy az elmúlt két hónapban toboroztak, hogy meglegyen a 60 ember előre a másik két képzésre. A takarító OKJ-s képzés elindult, a lakhatás, ill. az újaknak szükségletfelmérése, interjúztatása szintén. 3 elemből álló 4 napos tréninget tartottak: tanulástechnikai, önismeret, értékközvetítés. Közel 30 fő vett részt rajta december közepén-végén.
Szeretnék mihamarabb elindítani a hosszabb kőműves- festő- etapot, és nem sokkal rá az elektronikai bontót. A leendő ügyfelek elkezdték a referensekkel az egyéni konzultációt.

Sebessy Eszter MVK-tól elmondta, hogy a programban a projektmenedzser is változott, más személyi változások is voltak. Februárban indulnak a tanfolyamaik. A kiválasztás folyamatosan történt, ill. történik. A toborzás, szűrés időszaka náluk is kitolódik, de most már lassan lezárul. A targoncaképzés volt bizonytalan, mert ilyen képzést nem vállalnak Magyarországon 2009 júliusától. ESZA felé írtak, ahonnan az a válasz érkezett, hogy mégis lehet ilyen. Többféle szakmát próbálnak indítani. 10 hónapos szociális asszisztens, ecdl, raktárkezelői, elektródás hegesztő képzés is lesz, a biztonságőr képzés még függőben van.

Kölesné Bukovics Zsuzsanna KIÚT-tól beszámolt arról, hogy két csoportra bontották a jelentkezőket: elkezdődött az első csoportnak a konzorciumi tag által vezetett 2 hónapos felkészítő tréninge. 15 fős csoportból 8 fő képzésre ment, abból öten befejezték az OKJ-s képzést. A targoncásoknál van csúszás, márciusban fognak vizsgázni. Még lesznek gondok az új törvénykezés miatt, mert akkor nem kapják meg a bizonyítványt, hanem még hatósági vizsgára is kell menniük, ettől függetlenül maradt 3 ember ebben.
Egy vendéglátó-eladó, kettő hentesük lett a múlt héten és kettő dada. Lakhatással nem volt gond, egységesen, kicsi nyomásra munkásszállón, bár depresszív környéken laknak Csepelen.
Októberben történt a következő kiválasztás, decemberben indult a másik csoport.
Települési koordinációs ülésről: 7. kerületi önkormányzatnál is változás volt, hárman ettől függetlenül eljöttek az ülésre az önkormányzattól.

Kölesné Bukovics Zsuzsanna szerint sincs ESZÁ-tól olyan írásos anyag ami azt tartalmazza, hogy nem ellenőrzik az ügyfelek rendszeres jövedelemről tett nyilatkozatait, ezért még egy kört futnak ezzel kapcsolatban.

Kérdés: Félévente egy települési koordinációs munkacsoportot kell tartani, vagy még kettőt júniusig?

Műhelytematika igények a következő 4 alkalomra:
Elégedettségi kérdőívből kiderül, hogy több gyakorlati lebonyolításról szóló előadást szeretnétek. Ezt a helyszínen is megerősítették a szervezetek.
MMSZ Szabó Csilla: Ismét jelezte, hogy érdemesnek tartja az általa jelzett monitorozási szakembert meghívni egy előadás erejéig. Továbbá jelezte, hogy érdemes az Esza egyik képviselőjét meghívnunk, aki érdemi tájékoztatást tud adni, mivel az „ ESZA infós napon” az elszámolásról, szabálytalanság kezelésről, Pej-ről volt szó, nagyon rövid tájékoztatás történt, de hasznos volt.

További javaslatok:
-a pályázati kiíró hívja meg a megvalósítók részéről a projektvezetőket, referenseket tapasztalatátadásra, hogy életszagú legyen a következő kiírás, mert az elméleti sík nem találkozik a gyakorlattal. (Ez a tapasztalati találkozó történhet a műhelyen kívül is)

-„munkába állításhoz” hívjunk szakértőt, aki nem elméleti szakember, hanem gyakorlati információkat tud adni.

- munkavállaló személyisége felől megközelítve tanácsadás módszereiről a munkaerő felkészítéséről, álláskeresési technikákról beszélhetne Gödöllőről Kenderfi Miklóst,

- Álláskereső irodákból hívjunk közvetítőket, pl. BMSZKI-tól, mennyi ideig marad meg egy ember, akit kiközvetítettek pl.

- Haller utcai munkaügyi központból Palkóné dr. Dömsödi Tímeát hallgassuk meg, ők hol helyeznek el hajléktalanokat, mondják el milyen jellegű munkáltatók alkalmaznak hajléktalanokat.

Még jöhetnek igények a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre.

Problémák felvetése:

Szabó Csilla MMSZ-tól azt mondta nem az ellenőrzéssel, hanem az alapkonstrukcióval van a baj, jó lenne, ha ezen puhítanának. Nem elsősorban az indikátorok miatt, sok motivált kliens jelentkezett, akinek jó lett volna a program, mégis kipotyogtak. Az is gond volt, hogy az ESZA infós napon nem született válasz arra, hogy a megélhetési támogatás rendszeres jövedelem, vagy nem, csak több hónappal később, márciusban merült fel a kérdés és novemberben kaptak választ. Jó, ha ezt is küldjük az ESZA felé, hogy a projekt hibáit kiküszöbölhessék, bár ez rajtunk és az ügyfeleinken már nem segít, mert sok idő telik el közben.

Kölesné Bukovics Zsuzsanna a Kiút-tól továbbításra javasolta azt a problémát, hogy a kliensek munkába állása a gazdasági válság és a jelenlegi munkaerő-piacai helyzet miatt szinte lehetetlennek tűnik, mert 10-11 ezer állás van ma a Fővárosban, és több, mint 500 ezer a munkanélküli. Képtelenség munkába állítani őket, a programnak ez a legnehezebb része. Amikor kiírták a pályázatot még nem volt gazdasági válság.

Horváth Takács Katalin MVK referense azt tudta meg az APEH-től, hogy az albérlet kiadásához kell adószám a számlázáshoz magánszemély esetén is, mert cégnek adják ki az albérletet. Katalin vállalta rákérdez arra, hogy ez mikor változott, és hol van a változtatások elérhetősége a honlapukon.

VN reakciója az elhangzott problémák felvetésére:
Arra nem szabad számítani, hogy gyorsan kapunk választ az ESZÁ-tól. Az elégedettségi kérdőívben sokan megfogalmaztátok a lassú válaszadást, ezt továbbítottuk feléjük.
A projekt megvalósítások során a rossz tapasztalatokat kérjük, hogy összegezzétek, illetve a jó tapasztalatokat is, ami a jelenlegi projektállásotok szerint már látszik.
A megvalósíthatósági problémák első körben a KMR megvalósítói között kerülnek kidolgozásra, majd az összegzett anyagot átküldjük a TAMOP 5.3.2 – HKA felé.

Szabó Csilla MMSZ a www.foglakprojekt.hu oldalon foglalkoztatási és foglalkoztathatósági mellékletben azt találta, hogy a célcsoport megélhetési támogatásának 60 %át igazolni kell számlával. Itt összegek is szerepelnek. Több nem életszagú dolog van, aminek meg kell felelni.
Az nfu.hu-n nem szerepel összeg.
Viszont, ha nem kell számla akkor is kérdés, hogyan kell nyilvántartani, mert nincs az útmutatóban részletes leírás erről. Nem a kifizetésről, hanem a felhasználásról kérnek nyilvántartást. A felhasználás azt jelenti, hogy kifizetjük a kliensnek?

VN válasza a fenti kérdésre: Gyorsan megkérdezzük Maróti Mártától, hogy a felhasználás azt jelenti-e, hogy a szervezet kifizeti az ügyfélnek, hogyan kell nyilvántartani, és a 60%-t tényleg számlával kell-e igazolni. Valamint, hogy jól értelmezzük-e azt, hogy ismét két feltételrendszer forog a rendszerben, most a foglalkoztatás terén. (foglakprojekt.hu / nfu.hu)


Az emlékeztetőt készítette Nagy Brigitta- Foglakprojekt KMR régió szervező

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com