Regionális Szakmai Műhelyre FogLak Projekt – TÁMOP

EMLÉKEZTETŐ

A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓ

Huszonkilencedik lakhatási-foglalkoztatási regionális szakmai műhelyéről


Helyszín: Tégy az Emberért! Információs és Továbbképzési Központ (1088 Budapest, Szentkirályi u. 22-24.)

Időpont: 2011. május 25. 14.00-16.30

Témák: -a programban részt vevő szervezetek beszámolója lakhatással, foglalkoztatással kapcsolatos tapasztalataikról

- települési koordinációs munkacsoportokról,

- esetleges együttműködési megállapodásokról

Moderátorok: Kemecsei Judit (regionális koordinátor, foglalkoztatási)

Varsányi Nóra (regionális koordinátor, lakhatási)

Résztvevők: jelenléti ív szerint

 Kemecsei Judit: Köszöntök mindenkit, pár gyors témával kezdjük a mai megbeszélést.

A szoftverrel használatával kapcsolatos jelenlegi problémákról írjatok egy feljegyzést, és küldjétek el a tapasztalataitokat e-mailben a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre.

 A kiemelt projekt indikátorszáma többek között módszertani anyagok bevezetése, használata. Küldtünk egy nyilatkozatot, amit saját fejléccel, aláírással kitöltve a ti projektetekre nézve, (hol, hány telephelyen, mennyien használjátok) hozzatok vissza június 15-ig.

Június 15.-én országos referensi találkozót tartunk 11-től a Szentkirályi u. 22-24-ben.

Adatszolgáltatással kapcsolatban: a Pest Esélytől és a Máltától csak alapadatok jöttek át. Nézzétek át, mi ennek az oka, és Füstiné Molnár Máriával vegyétek fel a kapcsolatot.

Varsányi Nóra: A következő téma a Helyi Települési Koordinációs ülés legyen.

A Kiút most tartja éppen.

A Vöröskereszt írta az áprilisi beszámolóban, hogy hamarosan megtartja településenként. Június 17-ig le kell adni az emlékeztetőt, és a jelenléti ívet, ha készül róla fotó, azt is.

Szántóné Tóth Ildikó (Vöröskereszt, VK): Nekünk már volt egy ülésünk a Családsegítővel, megírjuk, és együttműködési megállapodást is megpróbálunk kötni velük.

Kopasz István (VK): Dunaharasztiban elkezdtük az együttműködési megállapodást tető alá hozni, de az országos referensi találkozón azt hallottam, hogy a KMR régióban ez nem kell, ha eddig is együttműködtünk.

Varsányi Nóra: Örülnénk, ha megszületnének az együttműködési megállapodások mégis. Sablont küldünk.

Tihanyi Dóra (Pestesély, PE): Az adományba kapott épület megnyitójára volt tervezve a települési koordináció, de mégsem jött létre ez a megállapodás.

Megkérdezem mit tudunk most tervezni. A határidőt tartjuk.

Ungvárszki Pál (Málta): Most tartottunk egyet, emlékeztető készül róla.

 Varsányi Nóra: Korábban tervetek volt olyan települési koordináció, ahol a munkáltatókkal vennétek fel a kapcsolatot, nagyon jó ötletnek tartom, a nevetek is megvan ehhez.

Ungvárszki Pál (MMSZ): Amit megcsináltunk már ledokumentáltuk, és ha lesz következő, az szólhatna a munkáltatókról.

Varsányi Nóra: Lakhatással kapcsolatosan érkeznek be problémák. Beszéljünk most ezekről. Bérbeadóval való kapcsolattartás, a bérleti szerződés kiállítása, számlák, stb…

Tihanyi Dóra (PE): Egyeztettünk az ESZÁ-val, hogy a számla helyett átvételi bizonylat elég az albérletbe költözéskor. A klienseink nagy része nagyon jól tudta kommunikálni ezt a bérbeadóval, egy-két esetben kellett megerősítenie a szervezetünknek. A bérbeadónak mindenképp biztonság, ha mi is szerepelünk a bérléskor valamilyen formában, mert akkor úgy gondolja, fenn tudja tartani az albérletet a kliens.

Most olyan problémába ütköztünk, hogy van 8 fő bevont anyuka3-4 gyerekekkel, akik anyaotthonban laknak, képzés után vannak, rendelkeznek boltvezetői végzettséggel és elő-takarékossággal, de nem találunk albérletet nekik.

Varsányi Nóra: A lakás bérbeadók szövetségét ajánlom, mert nem magánszemély, hanem tulajdonosok szervezete adja ki a bérleményeket. Jobban állnak a mi ügyfélkörünkhöz, és akár a szociális munkással is tartják a kapcsolatot. Rossz az eszközrendszerük, ha napról napra akartok elhelyezni embereket, akkor merülhetnek fel problémák, de mindig együttműködőek voltak, és nem átlagon felüli árakon adják ki a bérleményeiket.

Egy munkásszálló bővítménnyel bővült a kínálatuk, 2 ágyas, mosdós, wc-s szobában 26 000 Ft egy hónap. Oda is mentek már ki ügyfelek, a Béke úton van a XIII. kerületben. Körbeküldöm az elérhetőségüket.

Az egyeztetés az ESZÁ-tól írásban is megérkezett?

Kemecsei Judit: Januárban történt törvénymódosítás, onnantól kezdve nem kötelező számlát adnia a főbérlőnek.

Horváth Takács Katalin (VK): Mi is egyeztettünk az Eszával, mi is azt a hírt kaptuk, hogy elég az átvételi elismervény. Cegléden a mi projektünkben is albérletben laknak, nem a Vöröskereszt köti a szerződést, hanem magánszemély. Lesz egy záradék a szerződésben, hogy támogatást nyújt a Vöröskereszt. A kifizetés is elkezdődött, június 1-jével költözik a kliensem. Jól fogadták a bérbeadók azt is, hogy hajléktalanok az ügyfelek, de mindenképp kell szerződés, mert az az ügyfélnek is biztonság.

Szántóné Tóth Ildikó (VK): Százhalombattán van kiléptető lakás, de még várunk a költözéssel, mert 2 hónap ill. 4 hónap van még a tanfolyamból. Az egyik kliens albérletbe megy.

Kopasz István (VK): Dunaharasztiban az egyik önkormányzati képviselőnek van ingatlan irodája, olcsón tud ingatlant szerezni. Sikerült olyan bérbeadót is találni, aki kiváltotta az adószámát is, hogy tudjon számlát adni, így nekünk ezzel gondunk nincs.

 Varsányi Nóra: Sok projektben gond az, hogy támogatás után nem tudja az ügyfél fizetni az albérletet, mert a képzés után a munkába állás több hónapot vesz igénybe. Ti már előre nézitek az állásokat?

 Horváth Takács Katalin (VK): Nézzük előre az állásokat. Június 10-én lejár a képzése 3 embernek, őket például várják vissza a régi munkahelyükre.

 Szántóné Tóth Ildikó (VK): a targoncás ügyfelünknek már van munkahelye.

Kopasz István (VK): Szigetszentmiklóson a bejelentéssel van probléma, munka az van, csak nem jelentik be őket.

Varsányi Nóra: Start kártya nem jár nekik?

Ungvárszki Pál (MMSZ): Attól a munkáltatók nagyon félnek. A munkaügyi Központtól kell kérni egyénileg megállapítható hozzájárulást, nincs továbbfoglalkoztatási kötelezettség, nincs ellenőrzés, ahogy a start kártyánál. Esetleg megbízásos szerződéssel nem vennék fel őket?

Kopasz István (VK): A másik probléma, hogy biztonsági őrnek képezzük őket, de ez nem életszerű, mert a kamarai tagság, és azok, amik még kellenek a munkába álláshoz az legalább plusz 50 000 Ft.

Varsányi Nóra: A legfontosabb a realitás. Nekünk ezt látnunk kell, és azt a képzést ajánlani a kliensnek, aminek van realitása.

Kopasz István (VK): Még van egy nagy gond, mégpedig az, hogy eddig rendszertelenül éltek, és most azt várjuk el tőlük, hogy minden reggel időben a képzésen legyenek, ami számukra nagyon nehéz.

Varsányi Nóra: Erre a problémára nagyon pozitív, hogy a Pestesély és a Kiút csinált felkészítő csoportokat.

Farkas Mónika (S.O.S.KA): Az S.O.S. Krízisalapítvány nagyon az elején tart. Bevonásnál még nem tartunk, kapcsolatfelvételek vannak. 7-8 emberrel előzetes képzésre történő fejlesztő felkészítő csoportot tartunk a hétvégén és jövő héten. Itt kifejezetten azok vannak, akiket képzésben tudunk elképzelni, és ők maguk is ezt szeretnék. Heti rendszerességgel tartunk egyéb csoportokat a projekt végéig. Albérletben gondolkodunk, mert családok vannak a klienseink között leginkább. Valószínű egy családból csak egy főt fogunk bevonni.

Varsányi Nóra: Családoknak javasolom, hogy nézzék meg a BMSZKI Rákosszegparki bérházát, másfél szobástól 1+2 fél szobás, fix áras lakásokat adnak bérbe. Nincs rezsiköltsége, számlát tud adni a BMSZKI. www.olcsoszallo.hu –n megtaláljátok.

Biztonságos bérleménynek nevezi a BMSZKI, mert nem változik a havi fizetendő összeg. Egy másfél szobás lakás 75000 Ft havi bruttó kb.

Farkas Mónika (S.O.S.Krízisalapítvány): Azon gondolkodunk, hogy hogyan tudjuk úgy megoldani a lakásbérlést, hogy érthető, egyszerű legyen. Magánszemély béreljen magánszemélytől, vagy az alapítvány béreljen magánszemélytől.

Kemecsei Judit: A záradékolt szerződés a legjobb megoldás, ahogy a Vöröskereszt is szerződött.

Varsányi Nóra: Ha az intézmény veszi bérbe a lakást, akkor felelősséget vállal az esetleges rezsitartozásokért. A bérbeadó biztonságban érzi a lakását, pénzét, ha az ügyfél egy szervezettől érkezik, záradékban ez benne van, és magánszemélyes szerződésbe is bele fognak menni. Jogásztól érdemes megkérdezni, mivel jár, ha az alapítvány bérel lakást.

Farkas Mónika (S.O.S.) : Ha nem családot, hanem négy embert költöztetünk egy albérletbe, akkor mind a négy emberrel külön kell szerződnünk, és ha valaki kimarad, akkor ez esetben kötni kell egy új szerződést az új klienssel?

Ungvárszki Pál (MMSZ): Vagy férőhelyre kell szerződni, akkor keretszerződést kell kötni, és a projektbelsőben kell ledokumentálni az embereket, változásokat.

Varsányi Nóra: Ha 4 ügyfél köt szerződést magánszeméllyel, és változik valami, akár kliens személye, akár száma, módosítani kell az alapszerződést. De ha változás van, mindenképp kell szerződést módosítani, vagy újraszerződni, akkor is, ha emberenként köttök szerződést, és akkor is, ha egy szerződésen szerepel a 4 ügyfél.

A keretszerződés akkor lehetséges, ha az alapítvány bérel, és a szerződés mellett kell lennie ügyféllel kötött megállapodásnak. Az átvételi elismervénynek is külön neveken kell szerepelnie, és a bérleti szerződésben kell szerepelnie a névnek, mint költöző személy. A bérleti szerződés fő törzse lehet az alap, amelyben le van írva, hogy hány embert fogad a lakásba a magánszemély, és milyen feltételekkel/jogokkal/ kötelezettségekkel. Ezen kívül lehet egy záradék, amelyben az aktuálisan beköltöző és támogatott ügyfelek nevei szerepelnek aláírásaikkal és a Bérbeadó aláírásával. Így, ha változnak a lakók, akkor elég 1 lapot hozzáfűzni az új névvel és egy rövid indoklással (pl: személyváltozás). Szerepelnie kell az ott lakó emberek neveinek a szerződéshez csatolva legalább, hogy látható legyen ki a támogatott, és hivatalosan ott lakik e.

Kiútnak volt egy keretszerződéses bérleti szerződése, és az ügyfél külön szerepelt, de ebben az esetben az intézmény munkásszállásra költöztette az ügyfelet.

Ungvárszki Pál (MMSZ): Lakhatás zöme munkásszállón történik, inkább magtartásbeli, összeférhetetlenségi problémák vannak. Máltán belülről még egy segítőt találtunk, aki kimegy a szállóra ügyezni. Az előtakarékosság probléma, egy részük nem tud megtakarítani, más részük nem is veszi fel a pénzt, egyből odaadja megtakarítani, mert tudják, hogy elköltenék.

Varsányi Nóra: Az önálló életvitel kialakításában ez hátrány, de a projekt sikere fontos, és az ügyfél igénye is.

Ungvárszki Pál (MMSZ): Volt olyan ügyfél, aki elköltözött másik munkásszállóra, aztán vissza. Összeférhetetlenség miatt volt egy-két lemorzsolódó, akik még egy-két napot lakhatnak, de volt, aki maradt, és fizeti magától, a tőlünk kapott anyagi segítség nélkül.

Varsányi Nóra: Ezt abszolút sikerként értékelhetjük.

Ungvárszki Pál (MMSZ): Igen, mindenképp. Van eseménynaplónk, amelyben minden esemény rögzítve van.

A bérbeadók bizalmatlanságát úgy próbálják oldani a kliensek, hogy a projekt ideje alatt a szerződés akkora összegről szól, amiben benne van az adózott összeg is. Projekt után pedig annyit fizetnek, amit eredetileg a bérbeadó szeretne a bérleményért kapni, de nincs sok albérletesünk.

Varsányi Nóra: Feszültséggel terheli az ügyfelet az, hogy már vége a képzésnek, de még nincs munka?

Ungvárszki Pál (MMSZ): Az önrészt tudják fizetni, gyors segélyt kaptak, projekten kívülről.

A bérpótló támogatásukat (BPJ) a Munkaügyi Központ is szünetelteti, a képzési időszak alatt nem adhat, nálunk viszont már képzési időszak alatt is laknak. 1 hónap a legjobb esetben is eltelik a képzés és munkába állás között.

Az építőipari történetek meglendültek, az elektronikai bontók 50 %-a a MMSZ-nál fog dolgozni, a Tahi úton.

A takarítók vannak nagyobb bajban: sok állásajánlat van, aminek a 90%-a nem jó a célcsoportnak az erkölcsi miatt és irodatakarításra, egy-két órára keresnek embert. A hat-, nyolc órás állásokra nagyobb kompetenciával bíró emberek jelentkeznek. Ezért kidolgoztunk egy 3 oldalú szerződést, két hónapig a Málta a befogadó munkáltató, nem közvetít, nem kölcsönöz munkaerőt, hanem „szakmai tevékenység gyakorlására” mennek cégekhez a kliensek.

Varsányi Nóra: A Fővárosnak van a nagy munkába állás programja, ott nem próbálkoztatok?

Ungvárszki Pál (MMSZ): Azt mondták nekik kötelező foglalkoztatni a munkásokat, de nem tudják milyen munkát adjanak nekik, demoralizáló, ezért nem erőltetem.

Varsányi Nóra: A BMSZKI állásirodáját is megkeresték. Nagy Istvánnál érdemes érdeklődni.

Ungvárszki Pál (MMSZ): Sokkal jobb megoldásnak látom, ha más irányba fektetem be az energiám a kimeneti lehetőségeket szem előtt tartva.

3 fő biztosan dolgozik, jövő héten megint 2-3 fő munkához lát. Pár fő elég jó kvalitású, el lehet helyezni nyílt munkaerő piacon.

Most a takarítókat látom a legproblémásabbnak.

Vállalkozást indítását tervezi egy kliens, jelenleg üzleti tervet készítünk közösen. Azt mondta ő is felvesz két embert a társai közül.

Kellett cserélni embereket, a kőművesek közül már nem tudunk cserélni, mert nem tudják behozni az eddig tanultakat.

Takarítónál 20 ember van, 3 embernek nincs meg a vizsgája. Holnap jelentkeztetjük őket vizsgára.

A képzési mutatók teljesülnek. A lakhatást nagyobb gondnak vélem. A lakhatást pénzügyileg nem bírják, mert az eddig meglévő ellátást, támogatás szüneteltetik. Minél előbb munkába kell állniuk. Az elektronikai bontóknál tart a képzés. Már van olyan kapcsolat, ahová 30 festőt felvesznek. Azt tartom veszélynek, hogy egy bejelentett helyről elmozdul, elmegy több pénzért feketén dolgozni.

Az adminisztráció nagyon sok.

Varsányi Nóra: Kiútnál lezárult az első csoport lakhatása is.

Farkas Mónika (KIÚT): Rendben volt, köszönhető annak is, hogy egy helyen voltak, munkásszállón. Könnyen követhető volt a szociális munkásoknak, voltak olyanok, akik a 7. hónap után kiköltöztek, de a 7. hónapot mindenki végigcsinálta.

Második csoportunk közepén van a lakhatásnak. Néhány kliensnek a képzés indulása hónapokkal tolódott, a targoncások még mindig tanulnak.

Varsányi Nóra: A képzés csúszásai miatt nem pörögtek ki emberek?

Farkas Mónika (KIÚT): Voltak jelzések, hogy türelmetlenek, néhányan megoldották úgy, hogy addig elmentek dolgozni és amikor elindult a képzés, elkezdtek járni rá. Van viszont egy kliens, akin gondolkodunk, hogy „kirakjuk”, mert nem akarja tartani a kereteket.

Horváth Takács Katalin (VK): Cegléden is csúszott a képzés, egy ügyfélnek bejött közben más, míg a képzés elindulását vártuk.

Varsányi Nóra: Még korábban jeleztétek, hogy a Pest megyeieknek nehéz, mert az ügyfél Budapestre fog járni tanfolyamra. Ezzel végül nem volt gond?

Horváth Takács Katalin (VK): Cegléd messze van. Inkább az a gond, hogy felszállnak a vonatra, elmennek, de nem mennek be.

Varsányi Nóra: A szociális munkás feladatait is ti végzitek?

Horváth Takács Katalin (VK): Igen, nekem nehéz, mert egyedül vagyok.

Ungvárszki Pál (MMSZ): A MMSZ jogászok már utánanéznek a foglalkoztatási támogatások megvonásának, csinálhatnánk egy tájékoztató alkalmat, ami tisztázza most ki milyen támogatást kaphat.

Kemecsei Judit: A kiemelt projekt mondhatja, hogy ez a törvény, ilyen és ilyen támogatások járnak az ügyfeleinknek, de azért nem látom értelmét ilyen alkalomnak, mert minden Önkormányzatnál más és más az elbírálás a támogatások odaítélése kapcsán. Nehezen tudom elképzelni azt, hogy idehívunk több Önkormányzatot és munkaügyi központot, aki elmondják, hogy ki hogyan és milyen módon adja a támogatásait.

A TÁMOP 5.3.2 kapcsán: van esély arra, hogy meghosszabbodik a projekt, de ez még képlékeny, és nem tudni, hogy mikor lesz aláírva a szerződés a hosszabbításról. Amint van hivatalos szerződésünk, értesítünk benneteket e-mailben.

A következő műhelytalálkozó, ami egyben országos találkozó is június 15-én lesz megtartva, itt a Szentkirályi u-ban, melyre szeretettel várunk benneteket.


Lejegyezte:

Nagy Brigitta

KMR régió szervező
Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com