Dél-Alföld

Anyagi okok miatt már nem tudnak megfelelni az előírt törvényi kötelességeiknek, ezért a jövőben hajléktalanszálló helyett csak nappali melegedőt üzemeltethet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kalocsán.

A jogszabályok szerint a jelenleginél jóval nagyobb apparátussal kellene üzemeltetnünk a szállót, erre azonban nincs pénzünk – avat be a részletekbe Miklós Györgyné, vezető-helyettes.

Az 1991 óta létező menhely a várostól átvállalva a feladatokat azért jött létre, hogy a hajléktalanoknak, a menekülteknek és a családi körülményeik miatt átmeneti segítségre szorulóknak legyen hová menni. Innentől az üzemeltetésért járó normatív támogatást is a szeretetszolgálat kapta. Bár mint kiderült mindenre az sem elég.

– Jelenleg tízen vannak nálunk. Krízisidőszakban, vagyis télen a hidegben előfordul, hogy néhány napon át 12-15 ember is itt éjszakázik. De mivel mi csak tíz hajléktalant láthatunk el, a többieknek ilyenkor gyorsan helyet keresünk más megyei intézményekben. A bent élőknek amellett, hogy fedelet adunk a fejük fölé, tisztálkodó szereket, ruhákat, fürdési lehetőséget biztosítunk. Ettől függetlenül az étkezést már maguknak kell megoldaniuk, erre ugyanis nem futja a fejkvótából.

A szeretetszolgálat a jelenlegi helyzetben annyit tudott tenni, hogy bár a hajléktalan szállásról, mint funkcióról lemondott, de azonnal kérelmezte, hogy ugyanitt nappali melegedőt tarthasson fenn. Ez már csak azért is célszerű volna, mert tavaly, egy pályázaton pénzt nyertek közösségi tér kialakítására, ami lassacskán elkészül. Az jól szolgálhatna melegedőként is.

A kalocsai Betánia Átmeneti Szállót egyébként nem könnyű megtalálni. A város szélén, egy Nefelejcs utcai, kívülről teljesen átlagosnak látszó családi ház ad otthont annak a 10 férfinek, aki között felsőfokú végzettségű is akad. Miklósné azt mondja nem feltétlenül végzettségfüggő a lecsúszás. Egyébként az itt élő férfiak többsége dolgozik. Ki a közmunka programba, ki alkalmi munkásként. Van aki 5, van aki 2 éve oszlopos tagja a csapatnak. Nem könnyű kitörni.

Sok jó kis helyen is elfér. Nagy Attila Mihály negyedmagával osztozik egy szobán.Sok jó kis helyen is elfér. Nagy Attila Mihály negyedmagával osztozik egy szobán.

A bent élők se örülnek a változásnak. Többségük kalocsai, nemigen akaródzik más településre „költözni”, pedig elvileg nincs más lehetőség. A szabályok szerint ilyen esetben az ellátottakat át kell helyezni egy másik megyei intézménybe. Ha nem akarják elhagyni Kalocsát, akkor albérleti szerződést köthetünk velük. Vagyis ingyenesen beköltözhetnek egy erre kijelölt házba, de csak akkor, ha van állandó, bejelentett állásuk – mondja a vezető-helyettes asszony. Majd hozzáteszi most a jelenlegi szálló lett ideiglenesen albérletnek kinevezve, így az ott élők egy ideig még biztosan maradhatnak.

A Nefelejcs utcai ház egyénként a kalocsai iskolanővérek tulajdona. Ők adták át 50 éves használatra térítésmentesen a máltaiaknak az épületet, mely egyelőre új hajléktalan nem fogadhat. De a szálló vezetői már most azon vannak, hogy megtalálják azokat a pályázati lehetőségeket, melyek segítségével, legalább a téli hónapokban ismét hatékonyan segíthetik a rászorulókat.

Az eredeti cikk itt található

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com