Dél-Alföld

Debrecen – Tele vannak a hajléktalanokat ellátó intézmények. Kétszer annyian vannak a téli, hideg napokon az éjjeli menedékhelyeken, nappali melegedőkben mint máskor. Van azonban olyan, aki még a kemény mínuszokban is inkább az utcát választja. A szociális munkások és a rendőrök ilyenkor fokozottabban figyelnek rájuk.

Egy romos, belvárosi házhoz mentek szombat este a Refomix Kft. utcai szolgálatának munkatársai. Az ott lakó hajléktalanokat keresték. Az emberek koszban, szeméthalmok között laknak a pincében, s bár a helyiségben most senkit nem találtak, teát és élelmiszert hagytak nekik.

Sok hajléktalan nem megy menhelyre, inkább az utcán marad

Sok hajléktalan nem megy menhelyre, inkább az utcán marad

A Refomix tapasztalatai szerint jelenleg Debrecenben mintegy százötvenen élnek hasonló körülmények között. Romos épületekben, erdőben, lépcsőházakban.

- Vannak, akik azt mondják, azért nem mennek a menhelyekre, mert nem szeretik a nagy tömeget, nem érzik jól magukat közösségben. Vannak, akik azt mondják, azért nem jönnek be, mert nem lehet alkoholt fogyasztani, mások pedig azért, mert már megszokták az utcai életmódot – hallhattuk Hosszú Zoltánt, a Refomix Kft. utcai szociális szolgálatának vezetőjét.

Heim Lajos sem szeret a szálláson lakni, most is csak azért döntött úgy, hogy bemegy a Dobozi utcai éjjeli menedékhelyre, mert beteg. Azt mondja, két-három napig marad.

- Nem szeretek ilyen helyen lenni, nem vagyok hozzászokva. Jobb kint az utcán egyedül. Azt szoktam meg – mondta a férfi.

Vannak, akik hosszabb ideig maradnak. A hideg elől ide menekülnek, ilyenkor kétszer annyian vannak mint máskor.

- Azok, akik életvitelszerűen az utcán tartózkodnak, maguktól bemennek az intézménybe, nem várják meg, hogy a krízisautó kimenjen értük. Rendszeresen látunk el krízisszolgálatot, a mentők, rendőrség bejelentésére kivonulunk, de az a tapasztalat, hogy duplájára növekszik a létszám az intézményekben, amikor nagyon hideg van – tájékoztatott Bartha László utcai szociális gondozó.

A hidegben a rendőrök is fokozottabban figyelnek a hajléktalanokra. Az utóbbi hetekben több utcán élő embert is beszállítottak már a szociális intézményekbe.Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com