Dél-Alföld

Nekünk az a feladatunk, hogy nehéz sorsú embertársaink életét a lehetőségekhez mérten szebbé, könnyebbé tegyük – hangsúlyozta Zombor Gábor polgármester, az Egy délután a hajléktalanokért elnevezésű szolidaritási rendezvény fővédnöke múlt héten, csütörtökön. A hagyományosan a városháza árkádjai alatt megtartott délutánon évről-évre több fedél nélkül élő és érdeklődő vesz részt.
A szolidaritási nap délelőtt a köztemetőben kezdődött, ahol átadták és megáldották a hajléktalanoknak sírhelyét. A városházánál most is színes programok várták a résztvevőket: kiállították a hajléktalanok alkotásit, Pál Attila színművész a Koldus és királyfi című regényből olvasott fel egy részletet, a hangulatról pedig a Kecskeméti Zenészegylet és a Kecskeméti Kodály Kórus műsora gondoskodott. Több vendéget is meghívtak a szervező Hajléktalan Szakmai Műhely tagjai: a polgármester mellett ott volt Katonáné Szabó Gabriella szociális ügyekért felelős alpolgármester, Trungel Ilona képviselő, Várbogyai József rendőr százados, a történelmi egyházak képviselői, valamint Balog Gyula, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közelmúltban kinevezett tapasztalati szakértője is.

– Véleményem szerint azzal lehetne ösztönözni hajléktalan társaimat arra, hogy az utcáról bemenjenek a szállókra, ha nem negyvennyolcan lennének egy teremben elhelyezve, hanem szeparált helyiségekben húzhatnák meg magukat. Nagyon fontos lenne, a biztonságos csomagmegőrzők bevezetése, és az is, hogy sokkal lazább legyen a szállók belső szabályzata, mert a több éve utcán élő, mentálisan sérült fedél nélküliek érthetően nehezen viselik a kötöttségeket. Megoldást jelentene az is, ha Magyarország nem az utolsók között lenne Európában a szociális bérlakások számát tekintve – nyilatkozta a Kecskeméti Lapoknak Balog Gyula.

A tapasztalati szakértő elismeréssel szólt a rendezvényen a Kecskeméten épülő, komplex hajléktalan ellátó intézményről, amely több lépcsőben segíti majd az otthontalanok társadalomba való visszailleszkedését. A szolidaritási délután végén a hajléktalanokat egy tál meleg étellel vendégelték meg, a résztvevők és az arra járó kecskemétiek pedig mécsesekkel rakták ki a főtér kövezetén a „szeretet lángját”, együttérzésük jelképét.

Magyarországon a becslések szerint harminc-negyvenezer, Kecskeméten háromszáz hajléktalan él. A hírös városban három nappali melegedő, ugyanennyi utcai gondozó szolgálat, két éjjeli menedékhely, egy átmeneti szálló és háziorvosi szolgálat is várja a fedél nélkül élőket. A téli időszakban fokozott figyelmet fordítanak a szakemberek a hajléktalanokra: a diszpécser szolgálat huszonnégy órában várja a lakosság bejelentéseit, és ugyancsak egész napos szolgálatot teljesít a megyei krízisautó, amelynek segítségével éjszaka biztonságos helyre szállítják az utcáról a hajléktalanokat.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com