Dél-Alföld

November 1-je és április 30-a a krízis időszak a fedél nélküliek életében. Ez idő alatt a három szegedi hajléktalanszállón éjszakai szálláslehetőséget biztosítanak a rászorulóknak, valamint meleg ételt is kapnak.
 

A Bajai úton 20 átmeneti szállás, valamint 41 éjszakai férőhely van, az Indóház téren 21 férfit és 9 nőt míg a Moszkvai körúton 50 főt tudnak befogadni. Ehhez képest az utcán élők számát 600-800 körülire becsülik Szegeden, így sokan a mínuszokban is fedél nélkül maradnak. Sok esetben a hajléktalanok maguk döntenek úgy, hogy maradnak télen is az utcán. Ennek az is oka, hogy azokat, akik az utcán együtt élnek – tehát élettársak, vagy házastársak - a hajléktalanszállók sok esetben szétszakítják, mert nők és férfiak együtt sok helyen nem élhetnek, vagy csak korlátozott számban. Sokakat pedig az tart vissza, hogy a szállókon nem lehet italozni, amit viszont szükségesnek éreznek, hogy elviseljék a fagyokat. Azokat, akik télen, különböző okok miatt, az utcán maradnak, a Máltai Szeretetszolgálat téli járőrei rendszeresen látogatják, és amiben tudnak segítenek nekik, például, ha szükség van rá, orvoshoz viszik őket, vagy a nagy hidegben takarókat, meleg ruhát biztosítanak számukra.

A hajléktalanszállókat az Egyesített Szociális Intézmény működteti, amely népkonyhát is üzemeltet, így meleg ételt is kap az, akinek szüksége van rá. Hétköznap reggel 7-től 15 óráig, hétvégén 13 óráig várják egy tál meleg étellel a bajban lévőket.

Szeged belvárosában tilos a koldulás
Szeged belvárosában 2007 óta tilos a kéregetés. Egy önkormányzati rendeletben tiltották meg a belvárosi koldulást, melynek értelmében tilos koldulni a Tisza Lajos körút páratlan oldala és a Tisza folyó által határolt területen, valamint a Mars tér teljes területén. Aki ez ellen vét, szabálysértést követ el, amely 25 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ez viszont a hontalanoknak nem jelenthet visszatartó erőt.

Budapesten kitiltják a hontalanokat az aluljárókból
Tarlós István főpolgármester november elején bejelentette: december 15-től nem lehet majd „életvitelszerűen” aluljárókban és forgalmas közterületeken tartózkodni. Vagyis a hajléktalanok nem maradhatnak, bár a főváros összes aluljárójából nem tiltják ki őket. Koldulni egyébként a fővárosban is számos helyen tilos, így a Parlamentnél is. (ahol egy koldulni tilos tábla is figyelmeztet erre!)

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com