Dél-Alföld

A fagyos idő miatt Debrecenben próbálnak boldogulni a megyei hajléktalanok. Elsősorban azokról a településekről érkeznek a megyeszékhelyre, ahol sehova nem húzódhatnak be éjszakára. Az országban már 22 hajléktalan fagyott halálra, Debrecenben azonban még nem történt tragédia.

A fürdőszobát mutatja a derecskei menedékhelyen Bajusz József. Itt viszonylag jó körülmények között tölthetik az éjszakát a hajléktalanok, mégsem népszerűek ezek a szállások. Az otthontalan férfi szerint elsősorban a lopások miatt.

- Attól félnek, hogy a kis tulajdonukat, a dolgaikat ellopkodják. Lehet, hogy van ilyen, történnek ilyen dolgok – mondja Bajusz József.

Hajdúszoboszlón 2005 óta nincs éjjeli menedékhely. A korábbi években a vasútállomásra húzódhattak be a hajléktalanok a hideg elöl. Az épület azonban idén már nem nyújt menedéket az otthontalanoknak, az állomást ugyanis bezárják éjszakára.

- Kizavarnak az állomásból ezek az új rendőrök, ezek a vasúti rendőrök. A szoboszlóiak nem szólnak, de ezek kizavarnak. A lépcsőházból is kizavarják az embert, ott úgy alszik, mint a nyúl – hallhattuk Bátori Józsefet.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy azokról a megyei településekről, ahol nincs nekik hely, a hajléktalanok többsége Debrecenbe vándorol. Itt ugyanis könnyebben meg tudnak húzódni, és másféle segítség is jut.

Debrecenben van ugyan éjjeli menedékhely, ennek ellenére 100-120 ember tölti a leghidegebb időben is a szabad ég alatt vagy fűtetlen kunyhóban az éjszakát. Rajtuk meleg étellel és forró teával próbálnak segíteni a ReFoMix Kft. munkatársai. A beteg hajléktanokat pedig a Dobozi utcai egészségügyi centrum látja el. Egyelőre nincs sok dolguk.

- Még csak pár napja, hogy beköszöntött a hideg, és nincs még fagyás, nem volt ilyen jellegű panasz sem. Meghűlés, megfázás, nátha, felfázás, köhécselés, ezek vannak – mondta el Deményi Zsolt háziorvos.

A Refomix Kft. munkatársai azt remélik, a hajléktalanok állapota a hideg ellenére nem romlik, és a korábbi két évhez hasonlóan idén sem lesz áldozata a télnek Debrecenben.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com