Dél-Alföld

A Menedék Alapítvány kiskunmajsai Átmeneti Otthonából panaszolták Szabó Máténak, hogy az intézményben semmilyen szakmai munka nem folyik és nem foglalkoznak azzal sem, hogy a családokat a későbbi önálló életre felkészítsék, viszont az otthonban lakók állandó pszichikai terrornak vannak kitéve. A kényszerűségből ott élők kifogásolták az étkeztetést és a higiénés körülményeket is.Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkérte a területileg illetékes szociális és gyámhivatalt, hogy vizsgálja ki a panaszban foglaltakat. A hivataltól kapott beszámoló tanúsága szerint a beadványban írtak részben megalapozottak voltak. Az intézmény az egykori szovjet laktanya négyszintes panelépületében működik. Mind az épület környezete, mind a műszaki állapota, mind a belső terek nagyon elhanyagoltak voltak, felújításra szorulnának. A nyári esőzések a tetőtől a földszintig beáztatták az épületet, a víz elérte a villamosvezetékeket is, a lakóterekben pedig penészesedést okozott. A higiénés körülmények szintén erősen kifogásolhatók voltak, a vizsgálat megállapította, hogy a lakókörnyezet, a berendezési tárgyak nem alkalmasak kulturált életvitel folytatására. A panelépület első és második emeletén a Családok Átmeneti Otthona, a harmadik és negyedik emeleten a Hajléktalanok Átmeneti Otthona található. A biztos szerint szerencsésebb lenne, ha az egyedülálló kisgyermekes anyák és a gyakran szenvedélybetegséggel küzdő hajléktalan emberek elhelyezése, étkeztetése külön épületben lenne megoldható.A vizsgálat a személyi feltételek, a térítési díj fizetése és a hajléktalan ellátottak pénzkezelése tekintetében is feltárt visszásságot. Az intézmény szakdolgozóira nagy teher hárul, mert a fenntartó nem gondoskodik sem a kulturált szolgáltatás, sem a munkavégzés feltételeinek megteremtéséről, ám ennek ellenére a szakdolgozók a jogszabályban előírt szolgáltatást nyújtják. Az otthonban élők gondozásával kapcsolatos, alapjogot érintő visszásságot a biztos ezért nem állapított meg.Az ombudsman mindezeket összegezve felkérte a kiskunmajsai Átmeneti Otthonok vezetőit és a fenntartó Menedék Alapítványt, hogy hiányosságok megszüntetése érdekében tegyék meg a szükséges intézkedéseket. Kiadó: Országgyűlési Biztos Hivatala

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
0 #1 Liptai Gábor 2011-01-02 01:42
Az origo.hu helyszínen készült riportja elérhető itt: [censored]://[censored].origo.hu/itthon/komment/20101226-kiskunmajsa-menedekvaros-emlekek-idezik-a-foldi-poklot.html
______________________________________________
A Menedék Alapítvány Prof. dr. Szabó Máténak az origo.hu-n megjelent nyilatkozata után az alábbi sajtóközleményt hozta nyilvánosságra:

2010. december 13-án az Országos Sajtószolgálatb an az ombudsmani hivatal tájékoztatása, valamint az Origo.hu honlapon Dr. Szabó Máté nyilatkozata "Embertelen állapotokat talált a kiskunmajsai otthonban az ombudsman" címmel a Menedék Alapítvány működésére nézve kellő tájékozottság hiányában valótlan. Megállapításait hamis tájékoztatás alapján, helyszíni ellenőrzés nélkül tette. Részletes nyilatkozatot és ismertetőt tettünk közzé a [censored].mene dekalapitvany.h u/index.php?m=1 9986 honlapon, illetve ezt megelőzően válaszlevélben tájékoztattuk fentiekről Dr. Szabó Mátét.

Kovács Zoltán
kuratóriumi elnök
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com