Dél-Dunántúl

Bár egy korszerűen átalakított, tágasabbá tett hajléktalanszállót avatnak hétfőn Pécsett a Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából, a helyzet tragikus. A számok önmagukért beszélnek: Fónai László, a hajléktalanokkal foglalkozó Támasz Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a megyeszékhelyen 1300 rászorulóval számolhatunk. Köztük többen szívességi lakók barátnál, ismerősnél, netán elhagyott présházban vagy mecseki kalyibákban vészelik át az éjszakákat, de a többség az utcán lakik. Ugyanis háromszáz körüli szállást tudnak számukra biztosítani - nőknek negyvenet, a többit a férfiaknak a hétfőn átadásra kerülő szállással együtt.

Így aztán nem nehéz megjósolni, hogy mennyire időjárásfüggő a hajléktalanok élete. Ráadásul ami még szomorúbb: a pécsi alapítványnál még ma sem tudják, hogy január 1-jétől miből fognak főzni, világítani, fűteni a szállásokat. A pénzük vészesen fogy, hiszen kényszerűségből rendre túllépik a hivatalosan engedélyezett kereteket.

A népkonyhán napi 150 adag ebédet főzhetnének, de jóval kétszáz fölötti éhes embert látnak el, a szállásokon pedig olykor kétszer annyian alszanak, mint amennyit hivatalosan beengedhetnének. De akadna-e olyan tisztviselő, aki elvenné a meleg ételt a rászoruló elől, vagy kitenné az utcára?

Az ellátást végzők szerint a fennálló, egyébként drákói szabályozást ideje volna enyhíteni, a örülni annak, hogy évente "csak" néhányan halnak fagyhalált az utcán. Bár nappali melegedőt nyitott az idén a kertvárosi plébánia is, még több ilyen hely kéne, ahol a elgémberedett tagjaikat kinyújthatják, s ahol egy forró teát is megihatnak a szerencsétlenek.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com