Észak-Alföld

Többek között a nyíregyházi Oltalom Szeretetszolgálat népkonyhájának működését (ezzel együtt 100-150 hajléktalan ember étkeztetését) is ellehetetlenítené a péntektől elvileg hatályba lépő, „Nyíregyháza Megyei Jogú Város szociális és gyermekjóléti ellátó rendszerének szakmai-gazdasági racionalizálására” benyújtott előterjesztés.

Az előterjesztés szerint több szociális intézménytől, így az egész város hajléktalan ellátását tíz éve végző, Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásban lévő Oltalom Szeretetszolgálattól is – a kiegészítő normatívára hivatkozva – minden önkormányzati támogatást megvonnának.  A hét részleget magában foglaló intézmény legnagyobb kiadása a népkonyhai szolgáltatás, melynek keretében naponta egy tál meleg ételt osztanak ki az igénylők között, ez az elmúlt 15 hónap adatai szerint egyszer sem csökkent havi 3500 adag alá. Az Oltalom részére nyújtott önkormányzati támogatás megszűntetésével az intézmény több mint évi 16 millió forinttól esik el, amelyből a népkonyha működését eddig fedezni tudták.

Ingyen konyha az önkormányzatnak

„Mivel a népkonyhai étkeztetés ingyenes, így a normatíván és az egyházi kiegészítő támogatáson felül semmilyen más bevétellel nem tudunk számolni, ezért a hiányzó összeg fedezetéül eddig az önkormányzati támogatás szolgált, melyet Nyíregyháza MJV Önkormányzata eddig azért adott Szeretetszolgálatunknak, mert kötelező önkormányzati feladatot láttunk el helyette” – olvasható az intézmény vezetősége által megfogalmazott javaslatban.

Az Oltalom Szeretetszolgálat dolgozói az intézmény Facebook-profilján arra kérnek mindenkit, küldjenek nekik olyan recepteket, amelyből megtudhatják, hogyan lehet ebédet főzni – megnyirbált költségvetésük értelmében –  naponta, személyenként 276,8 forintból.

A rászoruló nem csak munkanapokon rászoruló

Nyíregyháza MJV Önkormányzatának számításai szerint „az alap normatíva és az egyházat megillető kiegészítő normatíva elégséges a megfelelő szintű feladatellátáshoz” – olvasható az előterjesztésben.

A dolgozók értetlenül állnak a számításokkal szemben, mivel egyrészt „a népkonyhai szolgáltatásokra biztosított állami normatíva aránytalanul alacsony. Olyannyira, hogy az egyházi kiegészítő normatívával együtt sem reálisan megvalósítható az, hogy ezt a típusú szociális szolgáltatást elfogadható színvonalon lássa el egy intézmény.” – olvasható az intézmény vezetőségének közleményében. Másrészt pedig az egyházi kiegészítő normatíva értelmében csupán az év 252 napjára biztosíthatnak napi 401 forint/adag élelmet. Mivel „a rászorulók nem csak munkanapokon rászorulók”, az intézmény hétvégenként is kiosztja az adagokat, amelyeket egyébként 431 forintért szereznek be.

A népkonyhai szolgáltatásokra biztosított állami normatíva aránytalanul alacsony. Olyannyira, hogy az egyházi kiegészítő normatívával együtt sem reálisan megvalósítható az, hogy ezt a típusú szociális szolgáltatást elfogadható színvonalon lássa el egy intézmény. – többek között erre szeretné felhívni az intézmény facebook-kampánya.


"Szeretnénk olyan nagyvonalúak lenni, mint maga az önkormányzati javaslat, ezért olyan apróságokkal most nem foglalkozunk, mint a bérköltség és rezsi, a rezsi szó egyébként is olyan csúnyán hangzik, ezért csak azzal foglalkozunk, hogy hogyan fogunk meleg ételt biztosítani (a 2010. évi adatok alapján napi átlag 124 rászoruló számára) önkormányzati támogatás nélkül, az év 365 napján. A feladat tehát a következő: küldjetek nekünk olyan recepteket, amelyekből megtudjuk, hogyan lehet ebédet főzni 276,8 Forintból. A versenyben bárki részt vehet, a legfinomabb, a legtáplálóbb és legolcsóbb kategóriákban nyertes receptek beküldői egy-egy 277 Forintos ebédmeghívást nyernek. Főzésre fel, segítsetek, hogy mi is racionalizálódni tudjunk!”– olvasható a Facebookon közzétett felhívásban.


Viccen kívül

Az eddiginél gyengébb színvonalú népkonyhai szolgáltatás az ellátottak egészségi állapotában is romlást eredményezhet: a tartósan nem megfelelő tápanyag-bevitel legyengíti a szervezetet, amely a téli krízisidőszakban végzetes lehet a nyíregyházi hajléktalanokra nézve. Ennek a veszélynek megközelítőleg 100-150 fő van kitéve (a Népkonyha 2010-es kimutatásai szerint havonta átlagosan 124 fő vette igénybe az ellátást).

Az önkormányzat „racionalizációjának” azonban nem csak az Oltalom Szeretetszolgálat van kitéve, de – a szintén egyházi fenntartásban lévő – a Nyíregyháza környéki tanyavilágban elengedhetetlen házi segítségnyújtást biztosító Joób Olivér szeretetintézmény is, valamint a város több – nem egyházi fenntartásban lévő, így az egyházi kiegészítő normatívában sem részesülő – szociális intézménye is.


Eredeti cikk itt

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com