Észak-Alföld

Nyíregyháza - Az ellenőrzés célja akkor jó, ha a fedél nélkül élőkért történik.

Sajtóértesülések szerint a csepeli gyilkosságok kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a rendőrség ellenőrizze azokat a területeket, ahol hajléktalanok élnek. Az ellenőrzés részteleiről egyelőre semmit sem tudni, a hajléktalan ellátással foglalkozó szervezetek véleménye azonban megoszlik a döntéssel kapcsolatban.

– Sajnálatos mindaz, ami a csepeli erődben történt és korai – bizonyítékok, pontos információk nélkül – ezért a hajléktalanokat elítélni – véli Szoboszlai Katalin, a nyíregyházi Periféria Egyesület elnöke. Az utcai hajléktalan ellátással több mint 15 éve foglalkozó civil szervezet vezetője úgy látja, a feltételezések igazi nagy veszélye, hogy ezek alapján fokozódhatnak a fedél nélkül élőkkel szembeni előítéletek, miközben ezek az emberek alapvetően békés, jóravaló, segítségre és támogatásra szoruló emberek. A szolgáltatások bővítésével, az ellátás színvonalának további emelésével, az integrációjukat segítő programokkal lehet megteremteni egy jobb élet reményét a számukra. Éppen ezért nem lenne szerencsés a hajléktalanokat kitiltani azokról a helyekről, ahol viszonylag könnyen elérhetőek, a szociális munkások egyszerűen megtalálják őket.
“Inkább elszenvedői, semmint elkövetői a bűncselekményeknek”

– A rendőrségi ellenőrzés magában rejti azt a veszélyt, hogy az amúgy is zárkózott hajléktalanok nem a szolgáltató, hanem a hatósági jelleg erősödésével azt érezhetnék, erre nem szolgáltak rá, nem értük, hanem ellenük történik mindez, noha reményeink szerint a csepeli egyszeri és elszigetelt eset volt – fogalamaz Szoboszali Katalin. A mindennapi tapasztalat pedig azt bizonyítja, a hajléktalanok inkább elszenvedői, semmint elkövetői a bűncselekményeknek, s ha ezeknek az ellenőrzéseknek az eredménye az ilyen esetek csökkenése lesz, akkor jó a cél.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szóvivője, Kis Boáz szerint hasznos lehet a fedél nélküliek feltérképezése, a meglévő adatbázis frissítése segítheti a munkájukat, azonban az ellenőrzésnek nem lehet a célja, hogy vegzálják a hajléktalanokat.

KM

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com