Észak-Alföld

A minisztérium ismeri a problémát, de az arra adott válaszuk homályos.

„A minisztérium ismeri a felmerült nehézségeket. A szolgáltatást fontosnak tartjuk, ezért szeretnénk, ha fennmaradna. Célunk, hogy segítsünk ebben.” A kérdések két héten át tartó tologatása után (nem egyértelmű, hogy ki illetékes a válaszadásra, mondták) ennyit felelt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a debreceni Caritasműködési nehézségei kapcsán megfogalmazott felvetéseinkre.

 Még nem biztos, hogy lesz mit enni

Ez a baj

Novemberben már beszámoltunk arról, a naponta mintegy 200 hajléktalan meleg ételéről, nappali melegedőjéről gondoskodó Szent Anna utcai Caritas-nál teljes a bizonytalanság egy olyan 18 milliós tartozás következtében, ami miatt nem érzik magukat hibásnak. Mint írtuk, a 2007-es költségvetési törvényből érthetetlen okból kimaradt, hogy az étkeztetés is beletartozik abba a körbe, amely után a hajléktalan-ellátást (is) végző szervezetek állami normatívára jogosultak. A hiányosságot sokan jelezték, és a következő költségvetési törvényben a jogalkotók orvosolták a hibát. AMagyar Államkincstár azonban 2008-ban a törvényre hivatkozva igényt tartott a szerintük jogalap nélkül felvett normatíva visszafizetésére. Jelen esetben ez az a 18 millió, amit vissza kellene adni, s ami nélkül nem képzelhető el az étkeztetés a debreceni szervezetnél.

A túlélés a tét

A Napló arra kereste a választ a minisztériumnál, hogy az említett probléma vajon mennyire általános és mekkora az az összeg, ami országosan hiányozhat emiatt a hajléktalanellátásból. Természetesen arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy az állam tesz-e lépéseket a helyzet kezelése érdekében.

Azért a helyi Caritas vezetője, Makó Ibolya pénteki érdeklődésünkre elárulta: a minisztérium időközben megkereste őket egy pályázati lehetőséggel, mely pozitív elbírálása esetén január másodikától május végéig 119 főnek továbbra is meleg ételt tudnak adni hétköznaponként. A szakember tájékoztatása szerint saját működésükön spórolva és egyéb pályázati lehetőségeket megragadva most azon vannak, hogy továbbra is jusson mindenkinek, aki megszokta, hogy náluk jut ebédhez. – Az ellátás egészét tekintve az étkeztetés a legfontosabb. A velünk kapcsolatban lévő hajléktalanok esetében azt látjuk, hogy egyre inkább romlik az egészségi állapotuk, így a napi meleg étel kulcskérdés számukra a túlélés szempontjából – hangsúlyozta.

HBN-RaL


Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com