Észak-Alföld

Debrecen – Teltház van a hajléktalanellátó intézményekben, de helyhiány miatt nem utasítunk el senkit – hangsúlyozta Szemerédy Zsolt, a ReFoMix NKft. ügyvezetője, amikor a hideg idő beállta kapcsán kérdeztük.

Az éjjeli menedékhelyeken szükség esetén matracot vagy legalább egy széket tudnak adni minden rászorulónak, hogy ne kelljen az utcán éjszakázniuk. A beteg, ellátásra szoruló embereket szintén fogadják a teljes kihasználtság fölött is a Dobozi utcai Egészségügyi Központban – részletezte az ügyvezető.
Szolidaritás– Ezen a télen eddig kegyes volt hozzánk az időjárás. Az utóbbi évekhez hasonlóan most sem történt fagyhalál, mely a legjobb szándék és a legaktívabb gondoskodás ellenére is előfordulhat. Sajnos, az ország más részein, különösen a fővárosban igen magas az ilyen esetek száma – mondta Szemerédy Zsolt, megjegyezve, hogy nálunk szolidárisabbak az emberek, sok lakossági bejelentés érkezik a ReFoMix forródrótján utcán fekvő személyekről. Egyébként az enyhe tél ellenére a hajléktalanellátást végzők munkája ugyanolyan feszes, mint máskor.A szakember beszámolt arról, hogy rövid távú terveikben férőhelybővítés szerepel.– 2010-ben 133, 2011-ben 68 új ügyfél jelentkezett be hozzánk. A változás hullámzó, de az látszik, hogy a rászorulók száma, sajnos, folyamatosan nő. Közülük nem mindenki hajléktalan, van, aki csak étkezést vagy egészségügyi ellátást kér. Most hat intézményben összesen 320 főre van méretezve a kapacitásunk, ez előbb-utóbb nem lesz elég. Kilakoltatott családdal még nem találkoztunk, azonban a szociális helyzet várható alakulása indokolja a felkészülést.
Többen lesznek

Szemerédy Zsolt mintegy 30 százalékra becsüli azoknak a hajléktalanoknak a számát, akik vidékről kerültek Debrecenbe. Országszerte jellemző a fedél nélküliek megyeszékhelyekre történő áramlása; oka, hogy a kisebb városokban nincs ellátórendszer.Az önkormányzati és a szociális törvény módosításai azonban megpróbálják majd a rászorulókat „helyben tartani”.– A jogszabályi változások a településeket ellátási kötelezettségük betartására kényszerítik. Ha a hajléktalanokat egy helyre koncentráljuk, az egyrészt elkényelmesíti az ellátásban részt nem vevő önkormányzatokat, másrészt megbélyegzi ezeket a szerencsétlen sorsú embereket. A szociális ellátó intézmény az utolsó stádium, innen már nagyon nehéz az integráció. Arra, hogy visszavezessük a fedél nélkülieket a társadalomba, kisebb közössségekben sokkal több esély van. Ott, ahol még lehet kapaszkodójuk, családtagjaik, ismerőseik ˜– magyarázza a szakember. HBN-SzT


Intézkedések a téli időszakra
- Étkeztetés közterületen november 1-től április 30-ig- Fokozott utcai jelenlét (minden este 22 óráig) november 1-től április 30-ig - Időszakos férőhelyek a Dobozi és a Wesselényi utcai intézményben- Krízisautó szolgáltatás november 1-től április 30-ig, napi 24 órában- Az engedélyezett férőhelyeken túl is ellátja a Refomix a tőle segítséget kérőket(Aki segíteni szeretné a fedél nélkül maradtakat, a www.refomix.hu címen tájékozódhat.)

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com