Észak-Alföld

Nyíregyháza - A nagy hideg miatt 24 órán keresztül várja a hajléktalanokat az éjjeli menedékhely Nyíregyházán. Az évek óta nem tapasztalt, rendkívül hideg időjárásra való tekintettel a Nyíregyházán működő szervezetek különböző stratégiákat vezettek be a nehéz sorsban élők megsegítésének hatékonyabbá tételére.

 

Pótmatracok is bevethetők

– A Magyarországi Evangélikus Egyház által fenntartott Oltalom Szeretetszolgálat a rendkívüli hideg időre való tekintettel tevékenységeinek hatékonyabbá tételére az éjjeli menedékhely nyitva tartását megváltoztatta. Ez a részlegünk, amely Nyíregyháza, Bokréta utca 22/a. telephelyen található, korábbi 8 órás nyitva tartása helyett 24 órán keresztül biztosítja szolgáltatásait a hozzánk forduló rászorulók számára, mindaddig, amíg folyamatosan egy héten keresztül -4 °C feletti hőmérséklet nem tapasztalható – tájékoztatta szerkesztőségünket Dezanove Bartolomeu Inació, az Oltalom Szeretetszolgálat vezetője. – A Bokréta utcai menedékhelyen a mobilkonténerekkel együtt 130 személyt tudunk elhelyezni, de szükség esetén pótmatracokkal akár 150-160 személy is megaludhat ott. Egyébként eddig 129-en voltak a legtöbben egy éjszaka a menedékhelyen.

hajléktalanok

Étkezés a népkonyhán

– A Rákóczi út 104. szám alatt működő nappali melegedőben szolgáltatásainkat továbbra is biztosítjuk, hiszen vannak még olyan, az utcáról ide érkező személyek, akiknek a Bokréta utcán történő ellátás elérése a nagy távolság miatt nehézséget jelent. Ezek a személyek 8 órától 16 óráig lehetnek a nappali melegedőben – folytatta a szeretszolgálat vezetője. – Ez az idényjellegű szolgáltatási helybővítés vonatkozik a népkonyhára is. Hétfő óta a Bokréta utcán is, éppen úgy, mint a Rákóczi utcai telephelyünkön, népkonyhai ellátással várjuk a hozzánk forduló személyeket. A Bokréta utcai menhelyen 120 fő, a Rákóczi utcai intézményben 35 fő igényelte a népkonyhai étkeztetést tegnap. A szolgáltatások bővítésére azért volt szükség, mert a mostani zord hideg nagyon nagy veszélyt jelent a hajléktalan emberek számára.

A remény hal meg utoljára

Szerda délelőtt a napsütéses időjárás a legtöbb hajléktalant kicsalogatta a Bokréta utcai menedékhelyről, így a csendes épületben nyugodtan tudott römizni Varga Zsolt és Németi Ferenc.

– Az jó dolog, hogy a nagy hidegben nappal is itt lehetünk , ugyanakkor azért rossz nekünk a nagy hideg, mert így kevesebb munkalehetőséget kapunk. Nyáron jobban jut valami kis munka – mondta el érdeklődésünkre Varga Zsolt, aki családi okok miatt került a hajléktalanok sajnos igen népes táborába. A hajléktalan szálláson két éve él. Társa, Németi Ferenc nyugdíjas négy éve él itt. – Igaz nem könnyű munkát keresni, illetve találni. Hiába próbálkozunk, de amikor kiderül, hogy a hajléktalan szállón lakunk, akkor már nem kellünk – kapcsolódott a beszélgetésbe.

Varga Zsolt még hozzátette: – Amikor a lakcímkártyámon meglátják, hogy Rákóczi utca 104., ez a nappali melegedő címe, akkor mondják, köszönjük, betelt az állás. Mindezek ellenére a remény hal meg utoljára. Szerintem itt valamennyien reménykedünk abban, hogy egyszer majd jobbra fordul a sorsunk…

- M. Magyar László -

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com