Észak-Alföld

Nyíregyháza - A hajléktalanellátásban érdekelt és tevékenyen közreműködő szervezetek és szakemberek gyűltek össze csütörtökön az örökösföldi közösségi házban azért, hogy egy szakmai nap keretében beszélgessenek, tapasztalatot cseréljenek az előttük álló feladatokról és téli fagyok jelentette problémákról. A szakmai napon a mentőszolgálat és a rendőrség munkatársai is jelen voltak.

 

Megfeszített munka folyt

Dr. Szoboszlai Katalin, a Periféria Egyesület elnöke bevezetőjében elmondta: az elmúlt télen nagyon komoly koordinációs munka folyt Nyíregyházán ott, ahol valakik fűtetlen lakásban éltek. – Sokat dolgoztunk azért, hogy a nagy hidegben az utcán élők meleg szállásra kerülhessenek. Ebbe több szakmai munkát fektettünk, mint amennyire a forrásaink alapján lehetőségünk lett volna.

A téli időszakban, két műszakban, este tízig dolgoznak majd az utcai szociális munka szolgálatokban a kollégák. A krízisautó 24 órás üzemeltetéséhez és a bérköltségek fedezéséhez lenne szükség a pályázati pénzekre és az önkormányzat segítségére.

Ezután Szabó Andrea, a Hajléktalanokért Közalapítvány képviseletében osztott meg hasznos információkat a szakemberekkel. – A pályázatok sajnos még nem jelentek meg, a minisztérium szakemberei azon dolgoznak, hogy ezek minél hamarabb megjelenjenek. A múlt évi kritériumok maradtak, de az ügyintézés változott. A téli krízis együtt lesz meghirdetve a téli programokkal, előre kell tervezni a kiadásokat. (krízisautó működtetése, egészségügyi ellátás, közterületen élők étkeztetése a nappali melegedőben, éjjeli menedékhelyen és közterületen). A Magyar Államkincstár utalja januártól a pénzt, ez is okozza a csúszást. 2010-ben még a téli időszak előtt hozzá lehetett jutni a forrásokhoz, most ez nem így van.

Sarkadi Ildikó, az Észak-alföldi Diszpécser Szolgálat részéről ismertette a 2011-12-es ellátási időszak adatait. A veszélyhelyzetekre specializálódott szolgálat munkatársa elmondta: tavaly februárban kiugróan sok telefonhívás (129 utcai bejelentés) érkezett hozzájuk. – Naprakész információt tudunk adni az üres férőhelyekről, adományok közvetítésével is foglakozunk. Köszönettel tartozunk a rendőrségnek, mert amikor tele volt a krízisautónk, akkor ők segédkeztek a szállításban. Sarkadi Ildikó beszámolója alapján a százhúsz férőhelyes nyíregyházi átmeneti szállást nyújtó intézményekben a kritikus tavaly februári időszakban 100 százalékos volt a kihasználtság.

Jelenleg forrás nincs rá

A szakmai fórumon egyes szakemberek felvetették: olyan egészségügyi centrum létrehozása lenne célszerű, amilyen Debrecenben működik. – A kórházból néhány nap után elengedik a hajléktalant, de neki nincs hová mennie, ahol megfelelően tovább tudják kezelni. A kialakításra Szabó Andrea szerint közalapítványi forrás biztosan nem lesz. Dr. Krizsai Anita, a nyíregyháziönkormányzat szociális osztályának irodavezetője az egészségügyi centrumhoz kapcsolódva elmondta: tervben van egy ehhez hasonló centrum létrehozása a Rákóczi utcán, voltak már ott megbeszélést folytatni ez ügyben. – Több probléma is van ezzel kapcsolatban, konkrétumot nem tudok még mondani erről. A diszpécser szolgálattal, a szociális intézményekkel és a Vöröskereszttel közreműködve eddig is hatékonyan igyekeztünk megoldani a problémákat. Tűzifát is gyűjtöttünk a rászorulóknak, ez most is így lesz.

Most sem lesz lábadozó

nyíregyházi Éjjeli Menedékhely munkatársai elmondták: éjszakai szállásra és mosakodásra nyílik náluk lehetőség, az étkeztetéshez szükséges forráshoz (zsíros kenyér, meleg tea) még pályázata várnak. Erre pénzt magunktól nem biztos hogy tudunk biztosítani. Jelenleg nyolcvan fő van nálunk, a téli időszakban az alkoholos befolyásoltság ellenére is beengedjük ahajléktalanokat. Lábadozó tavaly sem volt, idén sem valószínű, hogy lesz, hiszen nincs pénz a humánerőforrásra.

Megelőznék a tragédiát

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának képviseletében jelen levő Molnár Péter tájékoztatásából kiderült: nyolc esetben indítottak közigazgatási eljárást kihűlés miatt az elmúlt krízisidőszakban. – Keményen meghatároztuk a téli feladatokat: a lovas rendőrök és a körzeti megbízottak szerepe megnőtt. Ők eddig is körbejárták a települések magányosan élő lakóit, akár nappal, akár éjszaka. Segítenek begyújtani, tüzelőt szerezni. Több esetben sikerült tragédiát megelőzni, most is ezen fogunk dolgozni.

 

Az eredeti cikk a szon.hu oldalán olvasható

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com