Észak-Alföld

 

Debrecen – Biztosított a hajléktalanok ellátása a hideg beálltával, a szabályok júliusi változása ellenőrzöttebbé tette, de nem akadályozza a rendszer működését

– tudtuk meg Szemerédy Zsolttól, a ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjétől.

 

Felkészültek a hajléktalanok téli ellátására Debrecenben?

 

Elvileg egy ember egy napon csak egyetlen helyen kaphat ellátást; ha például reggel bemegy Debrecen 4 nappali melegedőjének egyikébe, ott számítógépben rögzítik, hogy aznap ott vette igénybe a segítséget és a többi melegedőben tudnak erről. A kezdeti nehézségek után mára kialakult a szolgáltatók között a gördülékeny együttműködés – mondta el Szemerédy Zsolt, megjegyezve, hogy a ReFoMix egységeiben így sem küldenek el senkit, aki betér hozzájuk.

Nem mindenki fogadja el

Élelemmel való ellátásra a hét hat napjára van állami támogatás, vasárnap pedig a Simonffy utcai nappali melegedőben kaphatnak ételt a rászorulók. November elsején kezdődik a krízisidőszak, ekkortól 4 utcai szociális munkás járja a város területét napközben. Az állandó 259 éjszakai férőhely mellett további 12, fűthető konténerben kialakított szálláshely is fogadja a rászorulókat. „Mindenkiről gondoskodunk, aki segítséget kér tőlünk!” – hangsúlyozza Szemerédy Zsolt. Bár Debrecenben mintegy 5-600 ember lehet, aki folyamatosan a hajléktalanellátó rendszerek segítségére szorul, mégsem az okoz gondot, hogy szűkös lenne a kapacitás, hanem hogy sokan nem élnek a lehetőséggel.

Bizalom

- Igaz, elromlott az időjárás, de hétfőig még nem volt erős lehűlés. Az a 80-100 ember, aki folyamatosan kint éjszakázik, már hozzászokott a hideghez; ők az évek során nagyon sok túlélési technikát alakítottak ki. Utcai gondozóink azonban őket is ellátják élelmiszerrel, takaróval, gyógyszerrel. Szakmai sikerünk, hogy közülük az utóbbi időszakban tízen is bejöttek az erdőből, elfogadva a felkínált segítséget. Ez azt jelenti, hogy erőfeszítéseink célt értek, erősítettük a bizalmat, nem egyoldalú a kapcsolatunk az ellátottak felé – hangsúlyozza az ügyvezető. – Ebben fontos szerepe van a Dobozi utcán kialakított, állandó orvosi felügyeltet biztosító egészségügyi centrumnak is: ide bejönnek azok a hajléktalanok is, akik például kórházi kezelés után lábadoznak.

Kontroll

Debrecenben évek óta nem volt az utcán fagyhalál – hangsúlyozza a szakember, ami szerinte egyrészt a szerencsének köszönhető, másrészt a szociális munkát végzők lelkiismeretes tevékenységének, és a más szervezetekkel (mentők, rendőrség, stb.) való jó együttműködésnek.  „Megfelelő kontroll alatt vannak a kintlévők” – összegez Szemerédy Zsolt.

– 5-600 állandó ellátott van, ezen túl további 1000 ember vette igénybe valamilyen formában az ellátórendszert. A hajléktalanok háziorvosánál 1500 személy kártyája van nyilvántartásban. Ezen emberek egy része már nincs a rendszerben. Vagy elhunytak, sokan idősotthonba költöztek, de vannak, akik rendezték az életüket, például albérletbe mentek. Igazi sikertörténet számukra is, amikor valaki munkát és otthont talál – tette hozzá a szakember.

HBN-SzT

 

Konténerekben is alhatnak

Az életmentő lehetőségek körét bővítik a már említett konténeres szállások, melyek olyan jól beváltak, hogy más városok is átvették az ötletet. A ReFoMix szeretné a Rakovszky utcai iskola épületét is használatba kérni az önkormányzattól, ahol további 10-12 fő számára tudna elhelyezést biztosítani a krízis időszakban. December 1-től pedig átveszi az Ondódon működő 26 férőhelyes Rehabilitációs Tanya üzemeltetését.

 

Intézkedések a téli időszakra

1. November 1-április 30. között (krízisidőszak) átmeneti férőhelyeket (konténeres) működtetnek a Dobozi utcán 4 fő, a Wesselényi utcán 8 fő részére.

2. A Wesselényi utcai Éjjeli Menedékhely meghosszabbított nyitva tartással üzemel, a beengedés a megszokotthoz képest 1 órával korábban történik.

3. Krízisidőszakban üzemel a krízisautó szolgálat, amely a hét minden napján napi 24 órában reagál a lakosság és a hatóságok hívásaira (06-30-206-1377)!

4. Teajárat működik krízisidőszakban munkanapokon, mely napi 100 fő részére szendvicset és teát biztosít, és autóval kiszállítják a hajléktalanok által sűrűn lakott helyekre.

Az eredeti cikk a Haon.hu-n olvasható.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com