Észak-Alföld

Debrecen – Kell-e kitiltani a földönfutókat a megyeszékhely bizonyos részeiről? Betartható-e az új törvény? – ezekkel a kérdésekkel is foglalkozott pénteken a Debrecen Televízió Esti közelkép című műsora.

A beszélgetés apropóját az adta, hogy a Parlament a napokban fogadta el a szabálysértési törvény módosítását, amelynek értelmében az önkormányzatok újra tilalmi zónákat jelölhetnek ki a hajléktalanok számára. Ez azt jelenti, hogy megtilthatják a hajléktalanoknak, hogy életvitelszerűen éljenek a közterületek egyes részein.

Fotó: illusztráció

Fotó: illusztráció

- Debrecenben a becslések szerint a téli időszakban ötszáz–hatszáz hajléktalan van, nyáron ennél kevesebb. Közülük mintegy kétszázan éjszakáznak a hajléktalanszállókban, a többiek pedig kamrákban, kunyhókban, sátrakban húzzák meg magukat – ismertette a döntés kapcsán Figeczky Tamás, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Szociális és Fejlesztőközpontjának vezetője a tévéműsorban. A szakember szerint a cívisvárosban nem jellemző, hogy életvitelszerűen tartózkodnak közterületen az érintettek.

Figeczky Tamás

A szabálysértési törvény szerint az önkormányzatok „csak” dönthetnek a tilalmi zónák kijelöléséről, s ezt a gyakorlatban várhatóan Budapest frekventált területeire fogják elrendelni – vélekedett Figeczky Tamás, aki úgy látja: Debrecen más helyzetben van, mint a főváros, az azonban biztos, hogyha Debrecenben is ki kell jelölni tilalmi zónát, akkor az önkormányzat erről előzetesen egyeztetni fog az ellátószervezetekkel. Elmondta azt is, hogy a törvény olyan szankciókkal ruházza fel a hatóságokat az ellenszegülőkkel szemben, mint például a figyelmeztetés, az elzárás és a közmunka.

- A hajléktalanok utcai tartózkodása akkor korlátozható, ha az adott önkormányzat rendelkezik elegendő nappali és éjszakai férőhellyel is – hallhattuk a központvezetőtől. Ő azt tapasztalja, hogy Debrecen részéről létezik az a törekvés, hogy kellő nappali ellátói kapacitás legyen (most például négy szervezet működtet nappali melegedőt a városban), s létezik a szándék arra is, hogy több legyen az éjszakai férőhely. Amíg azonban nincsen kellő befogadóképesség, addig a törvényt sehol az országban nem lehet betartani.

Szükség van mindemellett speciális férőhelyekre is (amelyek akár házaspároknak sőt háziállatoknak nyújtanak szállást), s mindezeken túl az egészségügyi ellátásra is gondot kell fordítani. Az egyre zordabb időjárással kapcsolatban a szakember arról is tájékoztatott, hogy Debrecenben négy utcai ellátó szolgálat is segíti a hajléktalanokat, s például az ökumenikus segélyszervezet nappali melegedője hétvégeken is nyitva van, és mindennap minden érintett kaphat reggelit, meleg folyadékot.

- A jogvédő szervezeteknek az a dolguk, hogy tiltakozzanak – reagált a műsorban Figeczky Tamás egyes jogvédők észrevételeire, amelyeket a törvény nyomán fogalmaztak meg. – Az azonban nem tekinthető alapvető emberi jognak, hogy valaki, élve az állampolgári jogaival, mínusz húsz fokban feküdjön a járdán vagy kapualjban. Azt az embert, aki öngyilkossági szándékkal le akar ugrani a hídról, leszedi a tűzoltóság, mivel meg akarja menteni az életét. Aki mínusz húsz fokban az utcán fekszik, ugyancsak legalább annyira életveszélyben van, és ezt nem emberjogi kérdésként kellene felfogni – hangsúlyozta a központvezető.

A beszélgetés teljes terjedelmében megtekinthető itt:

http://www.dehir.hu/debrecen/hol-a-helyuk-a-hajlektalanoknak/2013/10/05/

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com