Észak-Alföld

Debrecen – A fagyos időjárás miatt sokszor életveszélyes helyzetben vannak az utcán élők. A debreceni járőrök télen segítenek, ha bajba jutott emberrel találkoznak.

A rendőrség felkészült a hideg hónapokra, segítenek a közterületen az időjárási viszontagságok elől menedéket kereső hajléktalan embereknek. A rendőrség felvette a kapcsolatot a hajléktalanokat segítő, támogató karitatív szervezetekkel, krízis központokkal, együttműködik az önkormányzatokkal, a különböző társadalmi és civil szervezetekkel, polgárőr egyesületekkel, valamint a közterület-felügyelet és más rendvédelmi szervek munkatársaival. 

Ennek jegyében intézkedtek december 4-én hajnali 1 óra körül, amikor arra figyeltek fel a járőrök, hogy egy nyilvános debreceni mosdóból fény szűrődik ki. A rendőrök az épület ellenőrzésekor két férfit találtak, akik a hideg miatt teljesen átfagytak. Az egyenruhások meleg teát és takarót adtak a férfiaknak, majd értesítették az egyik debreceni közhasznú társaság munkatársait, akik a hajléktalanszállóra vitték a két férfit.

A hideg nem csak a fedél nélkül élőket veszélyezteti, a falvakban lakó időseket is, akiknek többnyire nem megfelelő körülmények között kell élniük. A tragédiák megelőzése érdekében a rendőrség kéri a lakosságot, ha úgy ítélik meg, hogy valakit kihűlés veszélyeztet, akkor hívják a 107-es vagy a 112-es segélyhívók valamelyikét.