Észak-Magyarország

Miskolc - Nem ritka, hogy 15-20 ember él egy lakásban (valójában vagy csak papíron) Miskolcon.Nemrégiben törtek be hozzánk, mesélte Avasalján élő olvasónk. A történtek után szomszédai megjegyezték, olvasónk családja volt ez időig az egyetlen az utcában, akinél még nem jártak betörők. Ezzel ők is átestek a tűzkeresztségen.

A szomszédhoz például vasárnap, fényes nappal törtek be legutóbb, amikor a család is otthon volt, a helyszínelő rendőr a megszaporodott bűneseteket pedig azzal magyarázta, hogy a közelben van olyan ház, ahová ötvenen (!) jelentkeztek be az utóbbi időben. A rendőrség, az önkormányzat pedig nem tehet ez ellen semmit.

Hat négyzetméter

Illetve eddig nem tehetett semmit. Mostantól talán igen: az önkormányzati képviselők legutóbbi ülésükön egyhangúlag fogadták el azt a rendeletet, amely korlátozza, hogy egy városi lakásba hányan költözhetnek be. A rendelet azt is kimondja, hogy egy embernek minimum hat négyzetméternyi lakóterület kell, s azt is (ez utóbbit a külvárosok hétvégi házaiba beköltözők igen magas száma indokolja), hogy ha nincs vécé, fürdőszoba és konyha, akkor nem lehet a házba bejelentkezni.

Ötvenen bejelentkezni egy lakásba, kicsit túlzásnak tűnik, de huszonhat beköltözőről Fodor Zoltán, az avasi lakótelep egyik önkormányzati képviselője is tud. Sőt, nem egyedi, hogy a bejelentkezők ott is élnek az ötven négyzetméteren. Eddig nem sokat tehetett az önkormányzat, az okmányirodán dolgozóknak muszáj volt kiállítani a lakcímkártyát, nem volt olyan törvény, ami ezt megakadályozta volna.

A Fészekrakó-üggyel jelentkezett a probléma – mondja a képviselő. – A családok nem elég, hogy jogsértő módon jutottak a lakáshoz, de nem csak ők, hanem 15-20 ismerősük is velük költözött. S mivel a lakcímkártyát is megszerezték, így az önkormányzati támogatáshoz, segélyhez is hozzájuthattak.

Már megtagadhatják

Fodor Zoltán szerint csak az Avason úgy 2000-3000 ember költözhetett be így az utóbbi időkben, s akkor még a peremkerületekről nem is beszéltünk. Hogy hogyan működik majd az új rendelet a gyakorlatban? Fodor Zoltán úgy látja, mivel a nyilvántartásban szerepel, hogy hányan laknak már a lakásban, az okmányirodán a rendelet alapján megtagadhatják egy újabb lakó bejelentkezését. A már ott lakókat azonban nem lehet kitenni, a rendeletet visszamenőleg nem lehet alkalmazni.

Orosz Lajos, Miskolc alpolgármestere viszont úgy látja, a már korábban bejelentettettekre is vonatkozhat a rendelet.

Bejelentkezéskor az okmányirodán (tegyük fel) kiderül, hogy már húsz embernek az az otthona, akkor a ténylegesen nem ott lakók kihúzhatók a listáról. Így válik lehetővé az is, hogy akár visszamenőlegesen is tisztázni lehessen egy ingatlan múltját – magyarázta. – Bízom benne, hogy a közös képviselő, a szomszéd jelzi, ha valahol nem rendeletszerűen élnek, s azt ki fogjuk vizsgálni.

Rendelet: http://apps.boon.hu/download/emtippek/rendelet4.pdf

forrás: www.boon.hu

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
0 #1 Tamass 2009-12-07 08:59
Hát ezzel aztán fület ragasztottunk Fülesmackónak. Szoc. segély szempontjából teljesen mindegy, hogy milyen lakcíme van az illetőnek. Pl.: a hajléktalanokat is az aktuális tart. hely szerinti önkormányzat köteles ellátni, hiába szól más településre a lakcímkártyája. Érdekes, hogy a szociális ellátásokból a rászorulók minél nagyobb hányadának kirekesztését célul tűzheti ki az önkormányzat és még rendeletet is alkothat e célra.
Amíg lakcímhez vannak kötve bizonyos ellátások, addig ügyeskedés is lesz.
Ha pedig próbálunk korrektek lenni és "Miskolc, lakcím nélkül" tartalmú lakcímkártyát készíttetünk az ügyfeleknek, akkor szintén elvágjuk őket néhány segítési formától. Például ha önkormányzati bérlakásra szeretne az illető pályázani, legalább öt éve miskolci lakcímének kell lennie. Az említett "lakcím nélküli kártyát viszont ebben az esetben nem fogadják el a pályázathoz, hiába szerepel rajta a település. Akkor meg minek?
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com