Észak-Magyarország

„Közel ezer főre tehető a Miskolcon élő hajléktalanok száma, akiket viszont megszámolni sem könnyű, mert sokan közülük folyamatosa mozgásban vannak” – mondta Kreffly Gábor, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete Hajléktalanokat Gondozó Központjának vezetője. Mint megtudtuk, a hajléktalanszállón nagyjából 100 férőhely van, de ezek egy része nincs kihasználva, mert sok utcán élő nem hajlandó kifizetni a térítési díjat – bár egy részük rendelkezik valamiféle jövedelemmel, amiből futná a tiszta, meleg ágyat, napi egyszeri meleg ételt biztosító ellátásra. A hideg idő azonban egyre többeket hajt be az utcáról az éjjeli menedékhelyre, ami a 115 férőhely mellett gyakran „szükségágyakkal” is bővül. Ha megtelik a menedékhely, az előtérben helyezik el a betérőket, de senkit sem küldenek el, ha betartja a legalapvetőbb elvárásokat.

Barlangokban is laknak

A szállót és a menedékhelyet elkerülő otthontalanok egy része megoldotta szállásproblémáját: van, aki távhőaknában alszik, mások inkább lépcsőházakban húzzák meg magukat, de többen a nomád életet választották, sátrakban, fóliából összetákolt vityillókban, esetleg a Tetemvár környéki barlangokban – ahol fűtésről is gondoskodnak – igyekeznek átvészelni a zord időt. A szolgálat őket sem téveszti szem elől, számukra a teajárat biztosít némi meleg táplálékot: forró teát és zsíros kenyeret visz naponta a vöröskereszt autója a hajléktalanok által ismert helyekre, de néha tepertőkrém és felvágott is kerül a kenyérszeletek közé.

Ilyenkor, télen sokan odafigyelnek a hajléktalanokra, ezért kisebb a valószínűsége, hogy a hideg miatt valami bajuk esne, mint a falu szélén élő kisnyugdíjasnak, akinek nincs pénze tüzelőre, mondta Kreffly Gábor, majd beszámol egy rémtörténetnek is beillő esetről: egy nénike kapott tűzifát a falu polgármesterétől – aki viszont nem tudta, hogy a nyomorgó asszonynak nincs kályhája, amiben azt elégethetné. Egy reggel holtan találták, az éjjel halálra fagyott. Sokat segít a helyzeten a népkonyha is, ami napi 200 adag meleg ételt biztosít a fedél nélkül élőknek.

Akarat kell a felemelkedéshez

A megyében élő hajléktalanok számát úgy 2700-ra becsülte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat miskolci átmeneti szállásának vezetője, Kocsenga Antal. A „máltai” 50 olyan otthontalan férfi számára biztosít szállást, aki maga is szeretne kiutat találni szorult helyzetéből. Itt főleg elit hajléktalanok vannak, olyanok, akik igyekeznek munkát találni és talpra állásukat követően maguk gondoskodni a lakhatásukról – az ő reintegrálásukon dolgoznak itt. A Kocsenga Antal és segítőinek munkája azonban nem merül ki a hajléktalanoknak nyújtandó segítségben: januárban 20 köbmétert fát kaptak az Északerdő Zrt-től, amit olyan kisnyugdíjasokhoz juttattak el, akiket a kemény fagyok otthonukban veszélyeztettek.

Az intézkedő rendőri állomány nagyobb figyelmet fordít a közterületen, elhagyott területeken, az időjárási viszontagságok elől menedéket kereső személyek megsegítésére, tudtuk meg dr. Gaskó Bertalan rendőr alezredestől, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetőjétől. „A rendőrök fokozottan segítik az időjárási viszonyokból eredő megpróbáltatások elviselésében a hajléktalanokat, és minden arra rászorulót. A rendőrség ügyeletei és a hajléktalanokat ellátó intézmények diszpécserközpontjai közötti kapcsolat lehetővé teszi a veszélyeztetett emberek gyors krízisellátásban részesítését” – közölte az irodavezető.

A fokozott odafigyelés dacára tavaly 32-en vesztették életüket kihűlés miatt a megyében. Ami meglepő: többségüket otthonukban ért a fagyhalál, hajléktalan csak elvétve akadt a tél áldozatai között. Az idén eddig három kihűléses haláleset történ – és még csak a tél elején tartunk.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com