Közép-Dunántúl

A csütörtöki tatabányai közgyűlés egyik legvitatottabb pontja a közterületek használatáról szóló rendelet módosítása volt. Eszerint 2012. január elseje után szabálysértés lesz, ha valaki életvitelszerűen a közterületeken él, illetve ha a kukákból bármit kivesz, vagy felborítja a hulladéktárolót. A szabálysértésért 3 000-50 000 forint bírságot szabhatnak ki.

A jobbikos Boda Bánk László arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte ezzel éppen azokat a társadalmi rétegeket szankcionálják, akik amúgyis a legnehezebb helyzetben vannak.

- A kukázók közül sokan élelmet vesznek ki. Nem volna szabad pénzbírsággal sújtani őket. A hajléktalankérdést sem lehet a közterület felügyelőkkel, rendészeti szabályokkal megoldani. A szociális munkások érthetnek velük szót, a munka világába kell visszajuttatnunk őket - hangsúlyozta.

Kilián Géza (MSZP) szerint ezt az összetett szociális problémát nem lehet önkormányzati szinten megoldani, kormányzati segítségre lenne szükség. A szeméttárolók kérdéséhez két alapkérdést vetett fel. Szerinte a közterület felügyelet eszköz, és humánállományát is fejleszteni kellene, és a régi módszer szerint, a hulladéktárolókat zárt helyen kellene tartani.

A szocialista Lukács Zoltán arról beszélt, hogy rossz iránynak tartja a rendeletet, amely véleménye szerint "gumiszabályokat" tartalmaz, ami betarthatatlanná teszi a szabályt.

Bereznai Csaba alpolgármester, előterjesztő zárszavában arról szólt, hogy a rendeletmódosítás nem a hajléktalanokról vagy a kukázásról szól, hanem a közterületek használatáról.

- Hosszú időn keresztül dolgoztam az utcán élő hajléktalanokkal. Ha mínusz húsz fokban, félig megfagyva találtuk meg valamelyiküket, de azt mondta, hogy nem jön a hajléktalanszállóra, akkor nem tehettünk semmit. Most ez a rendelet arra is jogalapot ad, hogy a szerencsétlen embert beszállítsuk. Ha pedig megvalósul a hulladéktárolók körbekerítése vagy lezárása, akkor a kukázásról szóló rendeletrész aktualitását veszti - mondta az alpolgármester. Végül a rendeletmódosítást a képviselők megszavazták.

A testület további döntéseiről a 24 Óra pénteki számában olvashatnak.


Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

 
+1 #5 hoffmannkriszta 2011-08-26 17:00
Megnéztem, hogy a [censored].kemm a.hu-n mit írnak erről, és kicsit félve készültem a hozzászólások elolvasására. Egyelőre kellemesen csalódtam ...
[censored]://[censored].kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/kitiltjak-a-kozteruletekrol-a-hajlektalanokat-396610
Idézet
 
 
+3 #4 D K 2011-08-26 10:51
1. § A közterületek használatának rendjéről szóló 3/2007. (II.1.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 3. §-a következő (7) – (8) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Közterület életvitelszerű lakhatásra és a lakhatáshoz szükséges ingóságok tárolására nem használható.

(8) Tilos a közterületre kihelyezett hulladékgyűjtők ből hulladékot kivenni, a hulladékgyűjtő edényt kiborítani.”

A kérdéseim a következők:
-ha az ingó dolgok (latinul: res mobiles) azon dolgok, melyek állaguk sérelme nélkül egy helyről egy másikra áttehetők, elmozdíthatók. Akkor az ember pokróca ami olyan szakadt, hogy minden megmozdításnál tovább foszlik, az már nem tartozik bele a rendeletbe?
- valamint akkor mostantól a kukásokat is büntetni fogják, mert a közterületre kihelyezett hulladékgyűjtők ből hulladékot kivesz, a hulladékgyűjtő edényt kiborítja?


Nem elég , hogy felháborító ez a rendelet, de még pocsékul is van megfogalmazva.
Idézet
 
 
+4 #3 hoffmannkriszta 2011-08-26 10:27
A Jobbikos képviselő ténymegállapítá sa engem elgondolkodtat ...szerintem szolidaritás témában szépen tud hasítani a Jobbik ... vajon Mésztelep kapcsán felemeli-e a szavát?
Idézet
 
 
+3 #2 D K 2011-08-26 10:23
Megdöbbentő, hogy a jobbikos képviselő gondolkodik az összes közül a legszolidárisab ban.
Idézet
 
 
+5 #1 hoffmannkriszta 2011-08-25 20:49
Annyira rossz érzéseim vannak. Szomorú és indulatos vagyok.
Nem tehetem meg, hogy szó nélkül hagyom a tatabányai helyzetet.
2000. májusa és 2011. májusa között dolgoztam Tatabányán az Utcai Szociális Segítők Egyesületében. Már nem, így veszteni valóm sincs és őket sem keverem bajba a véleményemmel. (Magyarország, én így szeretlek!)

Úgy vélem B.Cs. legitimálni akarja a kezdeményezést a múlt felemlegetésével.
("Hosszú időn keresztül dolgoztam az utcán élő hajléktalanokka l. Ha mínusz húsz fokban, félig megfagyva találtuk meg valamelyiküket, de azt mondta, hogy nem jön a hajléktalanszál lóra, akkor nem tehettünk semmit.")
Szerencsére már a hivatkozott időszakban sem volt igaz, hogy nem tehettünk semmit. Pláne, ha csak a fele igaz volt annak a helyzetnek, amit ír (akár a hőmérséklet, akár az állapot).

Más:
Mi van, ha valaki, jelen esetben egy közterületen élő hajléktalan személy szeretné betartani a rendeletet?
Érdemes megnézni hány igénybe vehető férőhely van a tatabányai hajléktalan ellátó rendszerben, és azt is, hogy mik az igénybevétel feltételei.
Valamint, hogy mennyi a rendelkezésre álló szociális bérlakások száma.
És ezeket a számokat összevetni pl. az Uszse adataival. (Természetesen van más szolgáltató is a városban, de felderítő munkát az Uszse munkatársai végeznek.)
2011. május óta nekem már nincs hivatalos infóm az ellátottak számáról, de azt tudom, hogy addig is többszörös volt az igény, mint az igénybe vehető lehetőség.

El sem tudom képzelni, hogy fog kinézni ez az egész a gyakorlatban, de aggódva gondolok az utcai segítőkre és az ügyfeleikre.
A tatabányai helyzetben érintett hajléktalanokna k számomra van arca és neve, és nem mellesleg az egésznek kontextusa.

Annyira rossz érzéseim vannak. Szomorú és indulatos vagyok.
Idézet
 

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com