Közép-Dunántúl

A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány dunaújvárosi átmeneti otthona kilencvenöt százalékos kihasználtsággal működött az elmúlt hónapokban. Ez azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló száz férőhelyből kilencvenöt foglalt volt.

A többek között fürdést, mosási lehetőséget biztosító, és az ügyintézésben is segédkező nappali szolgálat százszázalékos kihasználtságú volt a krízisidőszakban.

A fedett és fűtött szállást nyújtó éjjeli menedékhely pedig hetvenöt-nyolcvan százalékban volt feltöltve:

- A tegnapi adatok szerint 582 olyan regisztrált hajlékatalan van Dunaújvárosban, akivel az utcai szociális szolgálat találkozott. Közülük mintegy nyolcvan-száz fő tölti éjszakáit az utcákon. Meghatározó többségük dunaújvárosi. Mellettük akadnak még olyanok, akik vidékről bejárva Dunaújvárosban vállalnak munkát, aztán, amikor elvesztik az állásukat, itt maradnak fedél nélkül - jegyezte meg a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány elnöke.

Pribil Sándor hozzátette: regisztrált hajléktalannak tekintenek minden olyan személyt, aki lakhatási válsághelyzetben van, nincs biztos szálláshelye. Éppen ezért már most végiggondolják, milyen következményekkel jár, ha júniusban valóban lejár a kilakoltatási moratórium:

- A szobabérlők házában a keresőképes embereknek biztosítunk alacsony fokozatú, de privát lakóhelyet. A mostani tizennégy szobát szeretnénk a duplájára bővíteni. Újabb komoly probléma, hogy a Magyar Államkincstár idén januártól megszüntette az ötvenezer lakosúnál kisebb településeken működő utcai szociális szolgálatok normatív támogatását. Ez az alapítvány számára nagyon komoly elvonást jelent - hangsúlyozta Pribil.

Az önkormányzati tulajdonban lévő hajléktalanellátó intézményeket működtető dunaújvárosi Útkeresés Segítő Szolgálatnál azt mondták: nyolc év után az idei volt az első, amikor nem kellett plusz férőhelyeket igényelniük a téli krízisidőszakra:

- 2003 óta ez volt az első év, amikor nem volt szükség pótágyakra az éjjeli menedékhelyen, köszönhetően a Magyar Mentőszolgálat által működtetett intézményeknek - húzta alá Kissné Fekete Éva.

Mint ismert, az önkormányzati nappali melegedő, éjjeli menedékhely, valamint a korábban a Kenyérgyári úton helyet kapó átmeneti otthon is a vasútállomás mellett lévő, Kandó Kálmán-téri felújított épületbe költözött:

- A kliensek többsége követte a szolgáltatást a Papírgyári útról az új helyre. Az általunk üzemeltetett éjjeli menedékhely kilencven, az átmeneti otthon és a nappali melegedő százszázalékos kihasználtságú volt - mondta el lapunknak Kissné Fekete Éva, a szolgálat vezetője.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com