Közép-Dunántúl

Fejér megye - Lecsúszni nem csak teljesen és végérvényesen lehet. Tudják és remélik ezt azok is, akik a gazdasági válság, a hitelbedőlések és a munkanélküliség miatt veszítették el otthonukat, s kényszerültek, például egy garázsba...

Azoknak, akik egy garázsba költöznek, nem csak az a lényeg, hogy fedél legyen a fejük fölött - nem szeretnének kikerülni a társadalom vérkeringéséből sem, hisz továbbra is munkát akarnak, tartani a kapcsolatot családtagjaikkal, ismerőseikkel. Ők nem hajléktalanok, csak papíron  mondja Margó, aki, számos sorstársához hasonlóan egy Fejér megyei kisváros garázsában alakította ki új életét négy hónappal ezelőtt. Nem ők itt az egyedüli lakók, kicsit arrébb egy idős bácsi él már három éve, egy másik pedig lassan nyolc éve tengeti itt mindennapjait. Ők talán már belenyugodtak a helyzetükbe, de ez a pár még nem.

A garázsban lakóknak az  esélyeik körülbelül akkorák a normális életre, mint az az aprócska  ablak, amin bejut hozzájuk a napfény (Fotó: Lovász Lilla)

A garázsban lakóknak az esélyeik körülbelül akkorák a normális életre, mint az az aprócska ablak, amin bejut hozzájuk a napfény (Fotó: Lovász Lilla)


-  Jöjjenek csak be, hadd tudják meg az emberek, hogyan él a szegény ember! Nincs szégyellni valónk - invitál beljebb az 52 éves asszony 20 négyzetméteres otthonukba. Döbbenetes látvány fogad, és nem negatív értelemben. Mintha egy kellemesen berendezett, otthonos, tiszta panellakás egyik szobájába kerülnénk. A falak szép pasztellszínre mázoltak, a plafon álmennyezetes, ágy, szekrény, a sarokban egy csokor virág, az asztalon tálca, az épp befejezett ebéddel. A szekrényen könyvek, képek, tükör  egy régi élet maradványai, amely talán még összeköti őket korábbi életükkel. A sarokban egy kis műanyag babakád, itt tisztálkodnak minden nap. Alkohol nincs, nem italosok, viszont képben vannak, ismerik a jogszabályokat, lehetőségeiket. És épp ezért tudják azt is: magadon segíts, mert senki más nem segít rajtad... Ők ezt választották, noha tudják, így nem lehetne élni. Az épületet ugyanis nem rendeltetésszerűen használják.

A garázsból kialakított lakás egy esély a szegénységben élőknek (Fotó: Lovász Lilla)

A garázsból kialakított lakás egy esély a szegénységben élőknek (Fotó: Lovász Lilla)


- A vizet a közeli kútról hozzuk, az áram az egyetlen plusz rezsiköltség - mondják. Albérletből jöttek, amit már nem tudtak fizetni. - Hiába keresek munkát, most mondja meg, kinek kell egy ötvenes asszony? A páromnak is csak feketemunka jutott, de például már azt sem csinálja, mert a főnöke nem fizette ki.
Próbálkoztak, de a munkanélküli segély ideje lejárt, a szociális segélyt pedig visszavették, most 22 ezer forint körül van. Kenyérre, ha néha jut. Margó kinyitja a hűtőt: egyetlen mini dunsztosüveg árválkodik benne, talán egy deci zsírral.
Dunaújvárosban és Székesfehérváron sem ismeretlen jelenség ez, a környezetükben élők pedig szélsőségesen viseltetnek irántuk: van, aki viszolyog a lecsúszott, alkoholmámortól bódult emberektől, hisz balhé lengi őket körül  Margóékat is velük azonosítják. A fehérvári Kríziskezelő Központban és a dunaújvárosi szállón is ismerik a garázsban lakók jelenségét, s mondják, vannak, akik félnek tőlük, tartanak attól, hogy több lesz miattuk a betörés.
- Pedig mi épp hogy odafigyelünk, ezért nem jár erre annyi idegen - mondja Gyula. Ám vannak olyanok is, akik takarót, konzervet visznek nekik, nyáron pedig a telekről jut nekik némi zöldség, gyümölcs. Megoldás? Senki nem látja, pedig vannak programok, amelyek segítik a hajléktalanok társadalomba való visszailleszkedését: támogatják az albérletfenntartást, lakásokat adnak ki nekik. De csak ideiglenesen, és azoknak, akik képesek kifizetni a költségeiket. A többiek, mint Margó és Gyula, fehér folt a társadalomban  - büszkeség és balítélet jutott nekik osztályrészül.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com