Közép-Dunántúl

Több önkormányzat is jogsértő intézkedésekkel sújtja a hajléktalanokat. Vannak, akik hallgatnak és vannak, akik megpróbálnak segíteni a nehéz sorsúak helyzetén. A Város Mindenkié (AVM) csoport a ferencvárosi önkormányzat előtt követelte az illegális intézkedésekről döntő politikusok és bürokraták felelősségre vonását és az egyre gyakoribb kunyhóbontások beszüntetését.

Ferencváros önkormányzata idén márciusában jogszerűtlenül semmisítette meg négy hajléktalan ember otthonát. A helyhatóság hivatalos eljárás és az ott lakók előzetes értesítése nélkül bontotta el az érintettek kunyhóit. Amikor A Város Mindenkié (AVM) aktivistái erőszakmentes módszerekkel megpróbálták megakadályozni az illegális bontást, de a rendőrség előállította őket és szabálysértési eljárást indított ellenük.

Az ügyet csütörtök délelőtt tárgyalta a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az AVM két tagjának hivatalosan "jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség" miatt kellett a testület elé állni. Bende Anna és Misetics Bálint ügyében végül nem született döntés, az AVM aktivistái és hajléktalanok csütörtök délután a ferencvárosi polgármesteri hivatal épülete előtt tiltakoztak az elesettek jogaiért és egyebek közt azért, hogy az illegális intézkedésekről döntő politikusokat és bürokratákat vonják felelősségre és az állam biztosítsa az állampolgári egyenlőséget és a szociális jogokat mindenki számára.


A ferencvárosi önkormányzat épülete előtt több önkéntes Szabó Máté ombudsman azon korábbi határozatát tartva sorakozott fel, amelyből kiderül, hogy a kunyhóbontás nem felelt meg az előírásoknak. "Miért nem hagyják békén azokat, akik csak boldogulni akarnak" - tette fel a kérdést néhány tucatnyi demonstráló előtt az egyik hajléktalan aktivista. "A lelkünket rombolják szét, elviszik az összes álmunkat, tervünket" - idézett az egyik fedél nélküli verséből. Misetics Bálint hangsúlyozta: ők valóban engedetlenek voltak, de nem a "jogszerű intézkedéssel" hanem a jogszerűtlenséggel szemben. Felidézte, hogy tavasszal az önkormányzat azzal az indokkal ment ki a területre, hogy megtisztítják az erdőt. "Úgy tűnik, a kerület vezetése szemétnek nézi a kunyhókban élőket is" - hívta fel a figyelmet az aktivista.

A csütörtöki tárgyaláson egyébként Misetics Bálint azt is elmondta, hogy mit is látott a ferencvárosi kunyhóbontás helyszínén: "Két berendezett háztartás, kanapé, konyha, kerítés, virágok, zöldségeskert, a kutyák megkötve, a tűzifa sorba rakva. Ezért tartottam különösen felháborítónak, hogy erdőtakarítás címszóval akarták elbontani az otthonokat" - mondta az aktivista. Bende Anna így nyilatkozott a bíróságnak: "Nagyon sokszor kértem, hogy hagyják abba a kunyhók bontását. Elmondtam, hogy jogszerűtlen, ami történik és kértem a rendőrséget, hogy ezt akadályozza meg, de nem hallgattak rám." A két aktivista és ügyvédjük egy későbbi ombudsmani jelentésre is hivatkozott, amely megállapította, hogy az önkormányzati eljárás jogsértő volt: az ott lakók semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak az önkormányzat tervéről, az önkormányzat a bontáshoz szükséges közigazgatási eljárást nem folytatta le, és nem gondoskodott a földönfutóvá tett emberek elhelyezéséről sem.


A Város Mindenkié álláspontja szerint ilyen körülmények között hiányzott az a "jogszerű intézkedés", amivel szemben az aktivisták engedetlenséget követhettek volna el. Hogy bizonyítsa igazukat, dr. Fazekas Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje arra kérte a bírót, hogy tekintse meg az aktivisták és a rendőrség által a helyszínen készített videókat, és kérje be az önkormányzattól az intézkedéssel kapcsolatos hivatalos iratokat (ha vannak ilyenek). A bíró ebbe beleegyezett, így csütörtökön nem született döntés egyik aktivista ügyében sem.

A fent leírt ferencvárosi ügy csak egy a sok közül: az önkormányzatok önkényes és jogsértő eljárása általános. Tavaly éppen ilyen jogsértő módon bontották el számos ember otthonát Újpalotán és Zuglóban, és ugyanerre készült a csepeli és kőbányai önkormányzat is. Utóbbi két esetben az illegális kilakoltatásokat A Város Mindenkié mozgósításának és az ott lakók bátor kiállásának eredményeképpen egyelőre sikerült megakadályozni.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com