Közép-Dunántúl

 

Több ellátási formában összesen 35 ággyal bővítették a hajléktalanok rendelkezésére álló férőhelyeket, ezek között támogatott albérlet és konténerlakás is szerepel – mondta el Balatoni Ágnes, az Utcai Szociális Segítők egyesületének elnöke azon a városi megbeszélésén, ahol hajléktalanok krízisellátásáról egyeztettek az önkormányzati és szakmai szervezetek.

A szakember szólt arról is, hogy az elmúlt néhány hónapban a hajléktalanügyben fontos változások előjelei mutatkoztak. Egy olyan szemléletváltás vette kezdetét, mely a hajléktalanságot már nem pusztán egy végállomásnak, a hajléktalan embereket nem pusztán ápolásra szoruló, vagy éppen elrejtendő, kitaszított embereknek tekinti, hanem egy olyan egyéni és társadalmi helyzetnek, melyből még lehetséges a visszaút a hajlékkal rendelkezők társadalmába.

Balatoni Ágnes ismertette, egy pályázatnak köszönhetően november elejétől 15 emberlakhatását támogatják albérletekben, illetve 11 utcán élő embernek már áprilistól biztosítottak albérletet, szintén pályázati támogatásból. Ők télen is a bérleményekben maradhatnak, mert többségük munkához jutott. A lakókonténerekben kialakított speciális zsilipszobák férőhelyeit kilenccel bővítették, négy új konténer beszerzésével. Ott most 23 embert tudnak elhelyezni, úgynevezett alacsonyküszöbű elvárásokat támasztva. A lakók alkoholos állapotban is igénybe vehetik a szállást, ha saját magukra és másokra nem jelentenek veszélyt. Nem kérnek tüdőszűrési leletet, megengedik a ruhában alvást. Párok vagy kisebb csoportok együttes elhelyezése is megoldható. A 23 férőhelyre az idén csaknem ötven ember jelentkezett. Az ellátási hálózathoz tartozik még a térítésmentesen elérhető éjjeli menedékhely, ott télen 38 ember töltheti el az éjszakát. Megtudtuk tőle, hogy a hajléktalanügy szempontjából az előző évekhez képest szemléletváltás vette kezdetét, amely a hajléktalanságot nem végállomásnak tekinti, hanem egy olyan egyéni és társadalmi helyzetnek, melyből még lehetséges visszaút a hajlékkal rendelkezők társadalmába. A találkozón a hajléktalan ellátás résztvevői mellett, mint az Egyesített Szociális Intézmények, Megyei Vöröskereszt jelen volt Bereznai Csaba alpolgármester, Rembeczkiné Schenk Evelin, a Népjóléti Iroda vezetője, képviseltette magát a rendőrség, a katasztrófavédelem, a Szent Borbála Kórház, a síkvölgyi Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézmény és a városban működő egyházközösségek is ott voltak. A résztvevők elfogadták azt az eljárási protokollt, amely összefoglalja a kihűléses esetekben szükséges teendőket, és a krízisellátás egyes szereplőinek kompetencia-, és feladatkörét. Egyetértettek abban, hogy az intézményes feladatokon kívül az egyes állampolgároknak is nagy szerepük lehet a kihűléses halálesetek megelőzésében. Mindenki segíthet, ha több figyelmet fordít a környezetében élőkre, elsősorban a magányosan élő idős emberekre és az utcára szorult hajléktalanokra.

Az Utcai Szociális Segítők Egyesülete kéri, hogy a hidegben, magatehetetlennek - akár ittasnak- tűnő embert ne hagyjanak sorsára! Ha lehet, menjenek oda hozzá, szükség esetén pedig hívják a 34/511-028 –as diszpécserszámot, és a kollégák a helyszínre sietve, gyors segítséget nyújtanak a bajba jutottaknak.

 Az eredeti cikk Tatabánya város oldalán olvasható

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com