Közép-Magyarország

Krízis időszaki

eljárási protokoll

 

Jóváhagyta: Dr. Pető György

igazgató1. Általános rendelkezések

A téli krízis időszakban a közterületen életvitelszerűen tartózkodó hajléktalan személyek ellátó rendszerbe segítése, a kihűléses esetek megelőzése, a deviáns személyekkel szembeni fellépés, a nagyforgalmú aluljárók rendeltetésszerű használatra alkalmas, tiszta és rendezett állapotának fenntartása speciális feladatot jelent a szociális szakma résztvevőinek, Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságnak, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak is egyaránt. A feladat összehangolt és hatékony megoldása érdekében a résztvevők az alábbi eljárási protokollt dolgozták ki.

2. Az eljárási rend

A szociális munkások, a közterület-felügyelők, valamint a rendőrség feladatra delegált munkatársai a nap 24 órájában, külön-külön gépjárművel, de együtt mozogva ellenőrzik a meghatározott területeket. Az ellenőrzés során az alábbi 4 lépcsőben leírt eljárási rendet alkalmazzák, a fokozatosság elve alapján.


I. lépcső

Az ellenőrzést a szociális munkások kezdik. Felveszik a kapcsolatot a területen található hajléktalanokkal, felmérik az állapotukat, szükség esetén intézkednek egészségügyi ellátásukról, tájékoztatják őket a szociális ellátó intézmények által felkínált lehetőségekről. Amennyiben szükséges felajánlják a saját gépjárművel történő elszállítást. Együttműködés esetén további intézkedésre nincs szükség. Amennyibe a hajléktalan személy állapota indokoltá teszi a mentők értesítését, abban az esetben a mentő kiérkezését megvárják, a mentőegység adatait felveszik, és meggyőződnek arról, hogy a mentő a sérültet elszállította.


II. lépcső

A szociális munkások ráhatásának sikertelensége esetén a közterület-felügyelő páros megy le az aluljáróba, és intézkedés alá vonja a 2012. évi II. Szabs tv. 179./A § alapján az életvitelszerűen ott tartózkodó hajléktalanokat. Tájékoztatják őket a jogsértő állapot tényéről, és felszólítják őket a terület elhagyására, valamint felajánlják nekik a szociális munkások segítségét az ellátó intézménybe történő elszállításra.


III. lépcső

A közterület-felügyelő intézkedésével együtt nem működő hajléktalan személyeket a rendőr felszólítja, és amennyiben a felszólításnak nem tesz eleget, akkor előállítja a kormányhivatal eljáró hatóságához.


IV. lépcső

A területre a közterület-felügyelő a FÜIK-en keresztül –szükség esetén- takarítást kér, a terület tiszta és rendezett állapotának visszaállítása érdekében.


A közterület-felügyelőnek jogsértés észlelése esetén intézkedési kötelezettsége van, ezért az ellenőrzési területen előforduló illegális árusítás, koldulás, stb. szabálysértések miatt is intézkedést kezdeményez.


3. Ellenőrzési területek

A 2012. évi II. Szabálysértési törvény felhatalmazása alapján a 77/2013. Főv. kgy. rendelet kijelölte azokat a területeket, amelyeken életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenesnek minősül. Ezen jogszabályok alapján, a Szolgálati T.É.R. rendelkezéseivel összhangban az alábbi területek kerülnek az ellenőrzés fókuszába:


Nappali ellenőrzési területek

Deák tér aluljáró

Ferenciek tere aluljáró és árkádok alatti terület

Városháza park

Baross tér aluljáró

Blaha Lujza tér aluljáró

Kálvin tér aluljáró

Népliget aluljáró

Margit híd budai hídfő

Határ út aluljáró

Éjszakai ellenőrzési területekDeák tér aluljáró

Blaha Lujza tér aluljáró

Városháza park

Kálvin tér aluljáró

Határ út aluljáró

Népliget aluljáró

Boráros tér aluljáró

Astoria aluljáró

Váci út - Dózsa György út aluljáró

Corvin negyed aluljáró

Nagyvárad tér aluljáró


......................................................

Hermann Gábor

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com