Nyugat-Dunántúl

Az osztrák munkaerőpiac megnyitásával és a Nyugat-Magyarországon új álláshelyeket teremtő multinacionális cégek fejlesztéseivel nemcsak a keletről érkező munkaerő, de a hajléktalanok száma is emelkedett Győr-Moson-Sopron, Vas és Komárom-Esztergom megyében. A többnyire képzetlen, és rossz egészségi állapotban lévő embereknek kevés az esélyük az elhelyezkedésre, mégis úgy vélik, a jobb körülmények között javíthatnak az életminőségükön. A többség úgy véli, már akkor is javulnak a kilátásai, ha Ausztriában, vagy csak egy osztrák határhoz közel fekvő magyar városban tud az utcán kéregetni - számol be a Hír TV.

images/stories/bakacslaszlo/kep3/hajlekony2.jpg

"Minden második héten, hétvégén találkozom a fiúkkal" - mondja a 34 éves Edit elvesztette az állását, a férje meghalt, a gyerekeit pedig magához vette a gyámhivatal. Ausztriában és itthon, a határ közelében próbált elhelyezkedni kevés sikerrel, végül a mosonmagyaróvári hajléktalanszállón kötött ki. Ahogy a 48 éves Imre is, aki még távolabbról jött szerencsét próbálni.

Juhász Imre: "Mátészalkáról jöttem ide, amikor Jánossomorjára költöztem a családommal, a szebb jövő reményében, mert azt mondták, hogy a Dunántúlon több a munkalehetőség. Hát ezt sajnos nem így tapasztaltuk, mert nem tudtunk elhelyezkedni a családommal és a feleségemmel."

A férfi azt mondja, nyáron újságot árul és szórólapozik, de télen ez sem megy. Szerinte az utcán úgy sem lehet sokat keresni, ezért most azt tervezi, hogy januártól Bécsben fog koldulni. Győrben némiképp jobb a helyzet.

"Cselekvően tudjuk őket tovább segíteni, hogy tudjon elmenni tényleg dolgozni. Ők nem hajléktalannak indultak, hanem dolgozni indultak" - így Sütő Csaba, a Győr-Likócsi Segítőház veuetője. A kisalföldi megyeszékhelyen 500 feletti a hajléktalanok száma, a fedél nélkül élők felét a segítőszolgálat látja el takaróval, meleg étellel. A Likócsi Segítőház vezetője azt mondja, az utcai újság- és szórólaposztás megszűnt, egyre több rászorulót vonnak be a közmunkába, és próbálnak elhelyezni a város közüzemi cégeinél.

Sütő Csaba intézményvezető, Győr-Likócsi Segítőház: "Akiket felszív a munkaerőpiac, azoknak a helyére mennek a kevésbé képzettek, vagy idősebbek, vagy bármi más szempontból kifogás alá eső nem olyan százszázalékos munkaerők. Tehát a mozgás az megvan itt a munkaerőpiacon. Azt látjuk, hogy szerintem az esélyük növekedni fog."

Az önkormányzat is látja, hogy egyre több szerencsét próbáló hajléktalan érkezik Győrbe a keleti országrészből.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "Tudunk közmunkát adni nekik, a város tud úgynevezett átmeneti szállást adni, tehát lakásokat vásárolunk, ahol egy vagy két évig vannak, és amikor megvan a munkahelyük, a fizetésük, akkor ott is maradhatnak."

A város a saját költségvetéséből és állami forrásból idén 250 millió forinttal támogatta a hajléktalanok ellátását.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com