Nyugat-Dunántúl

2012. július 14. 09:00

„Nem arra megyünk, hanem erre!” – jól jellemzi ez a szociális munkásoktól elhangzott mondat azt, hogy mennyire abszurd helyeken élnek emberek. Én elindultam a „szokásos” irányba, de egészen másfelé kellett menni, míg a másik esetben azt láttam, hogy nagyon is köztünk élnek, észre sem vesszük, hogy ők hajléktalanok.
Nincs nyugvó pontja a hajléktalan-ellátásnak, télen a fagy, nyáron a kiszáradás veszélyezteti a fedél nélkülieket. Négy szociális munkás rója a köröket, és keresi nap mint nap a hajléktalanokat, ellátottakat – ahogy ők mondják, a klienseket – a városban és a peremterületeken. Most limonádét visznek nekik. Ha nem tennék, akkor valószínűleg néhányan kórházba kerültek volna az elmúlt napok kánikulája miatt.

Az italjárattal tartok, Sütő Szabolcs és Bertleff Gábor olyan helyekre visz, ahová magamtól eszembe sem jutna menni. Útközben elmondják, a legújabb adatok szerint 197-en élnek az utcán. Egy kicsit mindig változik a szám, mert néhányan börtönbe kerülnek, mások kiszabadulnak. A menhely és a szálló kihasználtsága is nagyon magas.

Közben egy tó mellé érkezünk, ahol Ferenc él egyedül egy romos építményben.

– Van limonádénk, kér? Hozhat két flakont is – szólnak be a „házba”.
– Á, vissza nem megyek érte, ezt az egyet hoztam csak – mondja a 30 éve hajléktalan férfi, aki egyébként szombaton ünnepli a születésnapját.
– Kőműves akartam lenni, de nem sikerült – kezd bele a történetébe, és elmeséli, főként családi problémákra tudja visszavezetni a sorsát. A 30 év alatt dolgozott számos helyen, főként a sertésgondozáshoz ért, de az megszűnt. Most egy fuvarosnak segít, ebből van egy kevés jövedelme.

Indulunk tovább, az autóban megtudom, egyre több hajléktalan épül le. Régebben nyárra eltűntek, aztán a téli krízisidőszakban előkerültek, de most ezek az emberek is igénybe veszik a segítők szolgáltatásait. A válságot a hajléktalanok is érzik, az alkalmi, illetve idénymunkákból is kevesebb van. A hajléktalanok átlagéletkora 50-55 év, de egyre több fiatal kerül az utcára, mert nem tudnak elhelyezkedni, és hiányzik a családi háttér. Nagyon sok aggodalomra ad ez okot, hiszen ők még csak a nyugdíjas időszakot sem várhatják, mint az idősebb sorstársaik.

Vasúti sínek mellé érünk, Tibor bújik ki egy sátorból. Ő csak alkalmi vendég az összeeszkábált lakhelyen, „beköltözött a jóba” – viccelődnek a szociális munkások. Hárman laknak itt, fejük felett nap mint nap több tucat vonat cikázik.
– Amúgy praktikus hely, közel van a város, tudunk főzni is, már csak egy mobil vécé hiányzik – nevet Tibor, akin egyáltalán nem látszik, hogy hajléktalan. Azt mondja, ő igazából nem is az, Tolna megyében van háza, de ott még annyi munkalehetőség sincs, mint itt. Egyébként hentes, dísznövénykertész és szakács végzettsége van. Utóbbit a munkaügyi központ tanfolyamán szerezte.
– Csak hát ha felhívok egy hirdetést, hogy 55 éves pályakezdő szakács vagyok, akkor kinevetnek. Mindig várjuk, hogy hátha jobb lesz.

Most szelektív szemétgyűjtőkből szedi össze az üvegeket, abból akár 2.000–2.500 forint is összejön.
– Télen meg vagy megyek a Stromiba (Stromfeld utcai krízisszálló – a szerk.), vagy szerencsém lesz, és mehetek albérletbe.

Sütő Szabolcs erről elmeséli, nyertek egy európai uniós pályázatot, amely által szeptembertől hosszabb-rövidebb időre körülbelül 50 embernek tudnak lakhatást biztosítani.

Következő állomásaink egyike egy panelek közti óvoda melletti füves terület, ahol Andrást és társait keressük. Kiderül, azért telepedtek ide, mert egyikük kisfia az óvodába jár, így láthatja néha négy gyereke egyikét.
– Hoztunk limonádét – szólnak a volt profi judózónak, aki erre elfut, egy kukából kihalászik egy palackot Félédes fehér felirattal, és hozza hálálkodva: „Köszönöm, hogy gondolnak rám!”


Zoljánszky Alexandra
Fotó: Marcali Gábor

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com