Nyugat-Dunántúl

A Soproni civil és egyházi szervezetek az idei évben, január és február minden hétvégéjén az ételosztás mellett, szellemi-lelki szabadidős programkínálattal is segítik a rászorulókat.

Csizovszky Sándor, az Alternatívák Alapítvány Kuratóriumi elnöke elmondta: a 12 alkalomból álló ételosztás sorozat az előző évekhez hasonlóan jelenleg is zajlik, s alkalmanként 100-120 embert látnak el. Ezt a fajta ellátást Sopronban, a Kristály Üzletház földszintjén biztosítják, ahol jótékonysági bazárral, ruha és ételosztással is segítik a rászorulókat a Soproni Bokor Közösségek. (Szükség esetén vásárolnak is sálat, kesztyűt, sapkát.)

Az újdonság az valójában Haász Sándor, a Hajléktalanok igazgatójának a felvetésére született meg: a fedél nélküli embereknek a hideg hétvégeken nemcsak az étkeztetés okoz gondot, hanem maga a napközbeni lét is. Egy közös "gondolkodás" után született meg az ötlet: nemcsak testi, hanem lelki táplálékra is szükség van, szellemi plussz is kell a hajléktalanoknak. A fizikális alapszükségleteken túl programokra van szükség a belső energiák mozgósításához, a hajléktalan létből való kivezetéshez. Ezt a programot még mindig nem tartja elegendőnek Csizovszky Sándor, de ez már egy plussz dolog, egy pozitív "érték" az utcán élők számára.

Kérték, hogy azok jöjjenek, akik komolyan érdekel ez a minden szombat és vasárnap, délután fél 3 és 5 óra között zajló összejövetel. (Sopron, Magyar utca 22. (Nappali Melegedő)) Igaz ugyan, hogy kevesebben jöttek, mint kenyérért: a 100-120-ból mindösszesen 20 ember az, aki megjelenik, de az alapítvány képviselője már ezt is sikernek érzi. Ily módon látható, hogy van erre bizonyos fajta igény. Fontosnak tartják, hogy ne nagyon elvont dolgokat juttassanak az emberek felé a szervezetek. Próbálnak olyan dolgokat adni nekik, ami megérinti őket: egy filmvetítés, egy vetélkedő, gondolatébresztő és inspiráló lehet számukra, vagy ha más nem, hát kikapcsolódhatnak, meleg helyen lehetnek addig is.

A programban több egyházi és civil szervezet is részt vesz, úgymint a Alternatívák Alapítvány, az Egyetemista Önkéntesek Csoportja, a Bárka Babtista Gyülekezet, Katolikus Önkéntes Fiatalok, az Evangélikus Gyülekezet, a Református Gyülekezet, a Soproni Bokor Közösségek, a Szent Imre Plébánia és a Szent György Plébánia hívei.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com