Nyugat-Dunántúl

Szombathely - Szombathelyen senki nem fagyott meg az idén, de nem minden hajléktalan megy be a szállóra. Velük találkoztunk kedden szociális munkások kíséretében.

A Zanati úti segítőházban este hatkor nagy a forgalom, az ügyfelek mellett újságírók is csoportosulnak a bejáratnál. Dr. Puskás Tivadar polgármesterrel együtt a sajtó is elkíséri a szociális munkásokat szokásos esti körjáratukra.

Dr. Puskás Tivadar polgármester Borikával és Lukács László szociális munkással beszélget a parkerdei házikó elôtt, ahol Borika lakik. Fotó: Szendi Péter

Macoun Andrea és Lukács László élelemmel, meleg teával, gyógyszerrel keresi fel azokat a hajlék nélkülieket, akik nem hajlandóak a szállóra bemenni télen sem. Nincsenek sokan, a Savaria Rehab-Team kétszázötven ügyfele közül úgy harmincan töltik az éjszakát nem lakás céljára szolgáló helyiségben, de nagy hidegben közülük is bemennek a szállóra öten-hatan.

Az utcán egyetlen asszony éjszakázik. Vele és két társával a könyvtárban találkozik a polgármester. A találkozóra az újságírók akkor mehettek, ha a hajléktalan emberek ezt vállalták. Ahogy a szociális munkások már többször, a polgármester is felajánlotta a szálló szolgáltatásait, számolt be a beszélgetésről a polgármester. Annyit ígért az asszony, hogy átgondolja, hogy kér-e segítséget a szakemberektől. A másik ember csütörtökön megy a hivatalba, az ő ügye már részben sínen van, a munkahelyvédelmi program keretében állása már lesz, de hogy szállása is lesz-e, az még kérdés, ő sem hajlandó a segítőházban aludni.

A következő állomás egy borozó, két hajléktalan ember törzshelye ez, meg a város", ahogy egyikük, János fogalmaz. Jánosnak van valamennyi jövedelme, de ezt még kukázással és kéregetéssel egészíti ki, a polgármestert is megkörnyékezi, de a pár forint helyett inkább tanácsot kap: vegye igénybe a szolgáltatásokat. János nem árulja el, hogy hol tölti az éjszakát, fedett helyen ennyit mond.

Innét már felfelé visz az út, a hegyre, ahol Borikával találkozunk. Az idősödő asszony egy parkerdei házikóban él, a kutyája miatt nem költözik be a szállóra. Meg a szabadság miatt. Viszonylag rendezettek a körülményei, némi jövedelme is van. Hét óra után ébren találjuk, a polgármestert beengedi, az újságírók kérdéseire is válaszol. Van vize, villanya, társa, és persze kutyája, a Frédi. Kifelé jövet a polgármester arról számol be, hogy meleg van Borika otthonában.

Kupi Györgyi


Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com