a világból

Nemzetközi kitekintés 2015. május

 

A Munkaügyi és Szociális Miniszter irányítása mellett készül az új szociális bérlakásokról szóló törvény Csehországban. A tervezet szerint 2017. január 1-től fokozatosan minden települési önkormányzatnak gondoskodnia kell arról, hogy a lakásállomány 5%-a szociális bérlakásként funkcionáljon, rászorulók számára. Az önkormányzatok állami támogatásból is vásárolhatnak vagy építhetnek szociális alapon bérbeadható lakásokat, de bevonhatnak lakásokat a magánpiacról is.

Bár a 10.5 milliós lakosú Csehországban a 2011-es népszámláláskor 11 456 hajléktalan embert regisztráltak, a minisztérium szerint a valós adat közelebb áll a 30 000-hez, és a hajléktalanság veszélyében élők akár százezren is lehetnek. A 2007-2010-es gazdasági válság  Európa többi részéhez képest kevésbé sújtotta Csehországot, az alacsony jövedelmű csoportok itt is szegényebbé váltak. Azok számára, akiknek a saját lakás megfizethetetlenné vált, az önkormányzatok „olcsó szállókat” finanszíroztak – az országban akár 4000 ilyen szálló is működhet, egyedülállók és gyermekes családok számára!

A Károly Egyetem felmérése szerint 140 000 üres lakás található Csehországban, közülük 30 000 önkormányzati vagy állami tulajdonban áll.

A törvénytervezetet kritikával illette a Cseh Városok és Önkormányzatok Szövetsége (SMOCR), amely szerint a célcsoportok (hajléktalan emberek, romák, megváltozott munkaképességűek) meghatározása túl általános. A tervezet kimondva is példának tekinti az európai és USA-beli housing first – elsőként lakhatást programokat, ám a SMOCR álláspontja az, hogy szociális bérlakást „érdemek” alapján kellene kiutalni, olyan embereknek, akik „önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe”.

A Szociális Bérlakás Platform, mely kb. 25 civil szervezet szövetsége, honlapján egyelőre cseh nyelven, de remélhetőleg hamarosan angolul is követni lehet a fejleményeket. A törvény tervezet a cseh A Hajléktalanság Megelőzését és Felszámolását Megcélzó Stratégia egyik, de nem egyetlen része.

You have no rights to post comments
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Műhelyek

No current events.

ÁLLÍTSUK MEG A BÁNTALMAZÁST!

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2017)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2017 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com