a világból

Nemzetközi kitekintés 2015. május

 

A Munkaügyi és Szociális Miniszter irányítása mellett készül az új szociális bérlakásokról szóló törvény Csehországban. A tervezet szerint 2017. január 1-től fokozatosan minden települési önkormányzatnak gondoskodnia kell arról, hogy a lakásállomány 5%-a szociális bérlakásként funkcionáljon, rászorulók számára. Az önkormányzatok állami támogatásból is vásárolhatnak vagy építhetnek szociális alapon bérbeadható lakásokat, de bevonhatnak lakásokat a magánpiacról is.

Bár a 10.5 milliós lakosú Csehországban a 2011-es népszámláláskor 11 456 hajléktalan embert regisztráltak, a minisztérium szerint a valós adat közelebb áll a 30 000-hez, és a hajléktalanság veszélyében élők akár százezren is lehetnek. A 2007-2010-es gazdasági válság  Európa többi részéhez képest kevésbé sújtotta Csehországot, az alacsony jövedelmű csoportok itt is szegényebbé váltak. Azok számára, akiknek a saját lakás megfizethetetlenné vált, az önkormányzatok „olcsó szállókat” finanszíroztak – az országban akár 4000 ilyen szálló is működhet, egyedülállók és gyermekes családok számára!

A Károly Egyetem felmérése szerint 140 000 üres lakás található Csehországban, közülük 30 000 önkormányzati vagy állami tulajdonban áll.

A törvénytervezetet kritikával illette a Cseh Városok és Önkormányzatok Szövetsége (SMOCR), amely szerint a célcsoportok (hajléktalan emberek, romák, megváltozott munkaképességűek) meghatározása túl általános. A tervezet kimondva is példának tekinti az európai és USA-beli housing first – elsőként lakhatást programokat, ám a SMOCR álláspontja az, hogy szociális bérlakást „érdemek” alapján kellene kiutalni, olyan embereknek, akik „önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe”.

A Szociális Bérlakás Platform, mely kb. 25 civil szervezet szövetsége, honlapján egyelőre cseh nyelven, de remélhetőleg hamarosan angolul is követni lehet a fejleményeket. A törvény tervezet a cseh A Hajléktalanság Megelőzését és Felszámolását Megcélzó Stratégia egyik, de nem egyetlen része.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com