FEANTSA

A mai napon a FEANTSA válaszolt a magyar szociális és családügyért felelős államtitkárnak, megerősítve korábbi aggodalmát amiatt, hogy a hajléktalanságot büntetőpolitikai eszközökkel kívánják felszámolni.

Nemzetközi és hazai tiltakozás dacára a közelmúltban a magyar országgyűlés elfogadta az alaptörvény módosítását, amely lehetővé teszi az „életvitelszerűen” közterületen tartózkodó emberek kitiltását, illetve pénzbírság kiszabását.

A FEANTSA álláspontja szerint a hajléktalan emberek kriminalizációja embertelen politikai lépés, ami azon túl, hogy nem hatékony, emberi jogokat is sért.


A mai napon a magyar szociális és családügyért felelős államtitkárnak elküldött levelében Rina Beers, a FEANTSA elnöke, így fogalmazott: „úgy hisszük, hogy a Magyar Alkotmány negyedik módosítása lényegesen felerősíti annak a veszélyét, hogy a hajléktalan embereket büntessék: a módosított alaptörvény 8. cikkelyének 3. paragrafusa felhatalmazza az önkormányzatokat, hogy megbüntessék azokat a hajléktalan embereket, akiknek nincs hova menniük.”

 Egyértelmű bizonyíték van arra, hogy azon rövid idő alatt, amíg a magyar szabálysértési törvény lehetővé tette a hajléktalan emberek büntetését, sok közterületen tartózkodó hajléktalan embert bírságoltak meg illetve börtönöztek be. Konkrétabban: 2202 hajléktalan ember ellen kezdeményeztek rendőri eljárást, közülük 1037 főt bírságoltak meg (15 és 250 EUR közötti összegre), és legalább 24 esetben váltották a pénzbüntetést letöltendő szabadságvesztésre. Más országokkal összehasonlítva ez a hajléktalanság magas fokú kriminalizációját jelenti. Az új alkotmánymódosítás nem fordítja meg ezt az irányt, sőt, az önkormányzatokat immár semmi sem gátolja abban, hogy büntető intézkedéseket foganatosítsanak hajléktalan emberek ellen.

A FEANTSA kampánya felhívja a társadalom figyelmét a hajléktalanság kriminalizációjára, és Beers azt is leszögezi, hogy „más országokban folytatott kutatások illetve tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy a hajléktalan emberek büntetése sehol sem hatékony politikai válasz, ráadásul nagyon drága is.”

A magyar államtitkár avval érvel, hogy a magyar kormány elégséges és sokoldalú szolgáltatásokat biztosít a hajléktalan emberek szükségleteinek kielégítésére. A FEANTSA válaszlevele ugyanakkor a szervezet magyar tagjaitól és szövetségeseitől származó bizonyítékokat mutat be, hivatkozva többek között a 2013-as február 3-ai hajléktalan kutatás eredményeire, amely szerint ugrásszerűen emelkedett a közterületen alvók száma (különösen a vidéki városokban). Evvel a növekedéssel nem járt együtt a szállásnyújtó intézményrendszer bővítése (a hajléktalan szállók a kutatás éjszakáján átlagosan 90%-os kihasználtsággal működtek). Több ezer ágy hiányzik ahhoz, hogy a közterületen élő hajléktalan emberek is szálláshoz juthassanak.

Egyértelmű, hogy amíg a hajléktalan szállók nem tudnak mindenki számára elégséges számú, megfelelő minőségű férőhelyet biztosítani, lesznek olyan hajléktalan emberek, akik közterületen kényszerülnek éjszakázni. Azokat, akik más lehetőség híján az utcán élnek, ezért megbírságolni vagy bebörtönözni súlyos erkölcsi vétség és az emberi méltósághoz való joguk megsértése.

Ehelyett javasoljuk Magyarország számára olyan hajléktalan stratégia megalkotását, amely a hajléktalan emberek számára támogatott lakhatási lehetőséget biztosít, akár szociális bérlakás, akár a magánpiacon bérelt lakások bérleti díjának támogatása által. Az ilyen intézkedések még gazdasági válság idején is hatékonyak, és nem kerülnek többe, mint a bírságolással és börtönbüntetéssel kapcsolatos rendőri intézkedés és igazságügyi eljárás költségei.

Beers avval zárja levelét, hogy a FEANTSA szívesen találkozna magyar köztisztviselőkkel a kérdés átbeszélése érdekében.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com