Kitekintés

A 10 000 fontos World Habitat Díjat 1985, az ENSZ Hajléktalanügyi Nemzetközi Éve, óta osztják ki évente a két legsikeresebb ítélt pályázónak. Bármely egyén vagy szervezet pályázhat, aki egy csoport lakhatási szükségletére innovatív és gyakorlatias megoldást kínál. Pályázni lehet befejezett vagy futó projekttel. A pályázat első körében egy angol, spanyol vagy francia nyelvű összefoglalót kell készíteni a projektről, amelyhez ajánlott fényképeket is mellékelni. A zsűri által legjobbnak ítélt 10 pályázót ezután kérik fel arra, hogy részletesen ismertesse lakhatási programját, mind szakmai, mind pénzügyi vonatkozásban. A pályázatról bővebb információt itt található.

A korábbi nyertesek között több olyan program is található, amelyet kimondottan vagy főleg hajléktalan emberek lakhatási gondjainak megoldására dolgoztak ki. Az egyik ilyen a lengyel Barka (Bárka) Alapítványé, akik 2003-ban bekerült a döntőbe, majd 2009-ben a fődíjat is elnyerte. Az Alapítvány, amely hajléktalan és tartós munkanélküli emberekről gondoskodik közösségi lakásprogramokon és hagyományos szállókon keresztül, 1997-ben vásárolt meg és újított fel egy vidéki udvarházat, továbbá bérel mellette 400 hektár földterülettel és lakóépületekkel, ahol jelenleg 24 önálló lakás, konferencia központ és biofarm működik. A felújítás során, melyet részben önkéntes munkával oldottak meg, törekedtek a környezettudatosságra: alacsony rezsijű lakóegységek kialakítását pl. biomassza alapú fűtéssel oldották meg, amelyhez a növényeket is maguk termelik meg. Kaptak még támogatást az ENSZ Fejlesztési Alapjától, különböző külföldi alapítványoktól, továbbá pénzbeli és természetbeli (építőanyagok, élelmiszer, ruhanemű, szerszámok, stb.) lengyel és külföldi magánszemélyektől.  A farmon közösségi élet folyik: a lakók a lakhatásért és ellátásért cserébe művelik a földet, továbbá zsebpénzt is kapnak. A szenvedélybetegeket terápiás csoport is támogatja. A lakóknak lehetőségük van továbbtanulni, szakmát szerezni az Alapítvány saját képzőintézményei egyikében. Vannak olyan hajléktalan emberek, akik csak pár hónapig élnek a farmon, mások akár több éven át, vagy egész életükben maradnak. A biofarmon a növény- és gyümölcstermesztésen túl állatokat (nyulakat, kecskét, birkát és ritka őshonos disznókat) is tartanak.

A Bárka program egyben önsegítő közösségként is működik, ahol a közösség életét érintő kérdésekben a tagok együtt határoznak. A projekt fontos eleme, hogy megpróbálnak a helyi közösséggel élő kapcsolatba lépni – meghívást kapnak a felújítási munkálatokba, de számos közös rendezvényen igyekeznek bemutatni a program céljait, résztvevőit. A Bárka vezetői között sokan maguk is olyan emberek, akik korábban megtapasztalták a hajléktalanságot, esetleg szenvedélybetegséggel küzdöttek. Ők külön felkészítést kapnak a vezetői feladatok ellátására. A résztvevőket bátorítják abban is, hogy saját lábukra álljanak, és önálló vállalkozást indítsanak be.

Bár a fenntarthatóság érdekében a programot a helyi önkormányzattal és a központi kormányzattal együttműködve valósítják meg, a farm képes eltartani önmagát. Az első kísérleti program sikerén felbuzdulva 18 települési önkormányzat kezdett hasonló projektbe a Bárka Alapítvánnyal, és a farm projektre jelentkezők várólistáján 814 fő szerepelt 2009-ben.  A központi kormányzat pedig kész arra, hogy 100 ilyen projektet támogasson Lengyelország legszegényebb régióiban. A Bárka Alapítvány, amely az első programok beindításához maga is sok segítséget kapott többek között a dán Kofoedskole-től, 1999 óta együttműködik ukrán és belorusz szervezetekkel ottani közösségek létrehozásán.

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com