Kitekintés

A francia ONPES[1] (a szegénység és szociális kirekesztést vizsgáló nemzeti tanács) 2011 óta foglalkozik a hajléktalan emberek kiugróan rossz halálozási adataival. Legújabb tanulmányukban, a Hajléktalan emberek halálozása 2008 és 2010 között Franciaországban, két meglévő adatbázist hasonlítanak össze. Az egyik adatbázis a Collectif les morts de la rue civil szervezet által vezetett önkéntes nyilvántartás azokról a halálesetekről, amelyet segítők, egészségügyi intézmények vagy a lakosság eljuttat hozzájuk – itt csak az elhunytak (hozzávetőleges) korát és nemét, valamint, amennyiben ismert, a halál okát, jegyzik fel. A másik adatbázis az állami kutatóintézettől származik, s a francia lakosság halálozási adatait tartalmazza.

A vizsgált időszakban elhunyt hajléktalan emberek átlagosan 49 évesek voltak, míg a francia népesség 28 évvel tovább élt. 3szor magasabb a 30 évnél fiatalabban meghaltak aránya a hajléktalan emberek, mint az átlagnépesség között., a 30-45 évesek között pedig 10-szeres.

Az elhunyt hajléktalanok 92%-a férfi volt, ami nagyjából megfelel a teljes hajléktalan populáció nemi arányainak. Bár a legtöbb hajléktalan ember télen hunyt el, a különbség nem tekinthető kiugrónak (30% télen, 22% tavasszal, 20% nyáron és 28% ősszel), az átlagnépesség tekintetében viszont egyenletes az évszakok közötti eloszlás. Míg a lakásban élők jellemzően kórházban (57%) vagy valaki otthonában (30%) hunytak el, a hajléktalan emberek között a kórház (39%) után a közterület volt a második leggyakoribb helyszín (27%).

Azokban az esetekben, ahol ismert a hajléktalan ember halálának oka, az erőszakos halál a leggyakoribb (20%), s bár az átlagnépesség körében sem sokkal kisebb e halálnem aránya (18%), az okok nagyon különbözőek: a hajléktalan emberek között sokkal többen válnak  illuminált állapotban baleset, fulladás vagy emberölés áldozatává, mint a hasonló korú átlagpolgárok közül. Ugyanakkor a kutatók megállapítják, hogy kisebb a két csoport között az alkohollal kapcsolatos halálesetek aránya közötti eltérés, mint gondolták volna – bár azt is, hogy a hajléktalan emberek halálában gyakran nagyobb mennyiségű alkohol játszott szerepet, mint az átlagnépesség körében.

A hajléktalan emberek második leggyakoribb halálozási oka a daganatos megbetegedés (18%), s azon belül is elsősorban a tüdőbetegség – az átlagnépesség hasonló korú és nemi megoszlású csoportjánál a daganatos megbetegedések kétszer olyan valószínűek. A kutatók szerint elképzelhető, hogy ez azt is mutatja, hogy a hajléktalan emberek ritkábban jutnak el orvosi vizsgálatra, s így lehetséges, hogy körükben a daganatos megbetegedések egy része felderítetlen marad. A hajléktalan emberek halálozási okai között 2-4-szer gyakoribb a pszichés zavartság, mint az átlagnépességnél, ugyanakkor csupán fele akkora az öngyilkosok aránya.

Kétszer olyan valószínű a kihűlés a hajléktalan emberek között, ám a kutatók ezt az adatot fenntartással kezelik. A statisztikák ugyanis a halál elsődleges okát adják meg, és így az egyéb, a kihűléssel összefüggő tünetek (agyvérzés, tüdőbetegségek, stb.) elfedhetik a kihűlés tényét. S bár a hajléktalan emberek téli magasabb halálozási arányában szerepet játszhat a hideg is, az sem elhanyagolható, hogy ebben az időszakban megnövekszik az egészségügyi ellátások szerepe, valamint az egyéb szereplők is érzékenyebbek a hajléktalan emberek problémáira – így elképzelhető, hogy több halálesetet jelentenek be, mint máskor.
[1] A szervezetet a kirekesztés ellen küzdő civil szervezetek követeléséte 1998-ban alapította a francia állam, a szegénységgel és kirekesztéssel kapcsolatos ismeretanyag bővításáre. A 22 fős tanács tagjai között megtalálhatóak a különböző minisztériumokMunka- és Egészségügyi, illetve Szolidaritás és Szociális kohéziós) magas szintű vezetői, a nemzeti statisztikai hivatal delegáltja, a társadalombiztosítás küldöttje, továbbá a szegénység és kirekesztés elismert kutatói valamint olyan emberek, akik sokat tesznek a társadalmi befogadás elősegítéséért (pl. szociális és hajléktalanellátó szervezetek).

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Videók

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com