Kitekintés

Az USA-beli National Law Center on Homelessness and Poverty (Országos Jogi Hajléktalan- és Szegénységügyi Központ) szervezet jogi tevékenységet végez a hajléktalan emberek jogainak védelme és érvényesítése érdekében. A szervezet alapítója, Maria Foscarinis, egy nagy jogi vállalat munkatársaként dolgozott, és mellette önkéntesként hajléktalan családok jogi képviseletét is vállalta. A ’80-as évek közepén úgy döntött, hogy teljes munkaidőben a hajléktalan emberek jogainak szenteli magát, és létrehozta a Központot, melynek fő tevékenységei közé tartozik a hajléktalanság gyökereinek, és magának a hajléktalanságnak a megszüntetése érdekében a jogalkotás folyamatában való részvétel, a közoktatás, képzések, civil szervezetek fejlesztése.

Maria Foscarinis volt az egyik kezdeményezője és kidolgozója az 1987-es McKinney-Vento Hajléktalan emberek támogatásáról szóló törvénynek[1]. A törvény V. fejezete arról rendelkezik, hogy az üresen álló állami tulajdonban levő ingatlanokat (akár épületet, akár földterületet) a tulajdonos köteles térítésmentesen hajléktalan emberek segítségét felvállaló civil szervezetek használatába adni. A Központ a jogszabály és annak alkalmazása egyik elismert szakértője, s azon túl, hogy munkatársai az USA Kongresszusa előtt már több esetben beszámolhattak a program eredményeiről, rendszeresen közzéteszik az üresen álló állami ingatlanok listáját, és akár a bíróság előtt támogatják azokat az ellátókat, akik szeretnék valamelyiket használatba venni. Az így bevont ingatlanokban lakhatási programok, krízisszállók, nappali melegedők, népkonyhák és egyéb programok kapnak otthont, évi több mint kétmillió hajléktalan embernek nyújtva szolgáltatást.

2011-ben a szövetségi kormányzat bírósági úton megpróbálta a törvény üres ingatlanokra vonatkozó fejezetét eltörölni azon az alapon, hogy a passzus szükségét veszítette. A Központ azonban ellentámadásba lendült, és 2013. márciusában pert nyert, sőt, a bíróság arra kötelezte az állami szerveket, hogy tegyék közzé az üresen álló ingatlanok listáját.

A szervezet a fentieken túl küzd a hajléktalan emberek kriminalizációja ellen is. Az USA több városában tiltja helyi rendelet a közterületen alvást, a közterületen lődörgést vagy a koldulást. A Központ szerint az ilyen szabályok nem csak a hajléktalan emberek életben maradását nehezítik meg, hanem tovább növelik az amúgy is túlterhelt igazságügyi rendszert, s ellehetetlenítik a hajléktalan embereket segítő szervezetek munkáját. Ráadásul költségesebbek is, mint ha valódi, közösségbe integrált lakhatási formákat támogatnának. A jogi csatározások eredményeképp az USA Minisztériumok Közötti Hajléktalanügyi Tanácsa[2] kimondta, hogy a hajléktalanság kriminalizációja az ország Alaptörvényén túl számos nemzetközi jogi egyezménnyel is ellentétes lehet, és helyette számos, konstruktív jellegű megoldási lehetőséget ajánlanak az állami szervek figyelmébe.[1] A törvény definiálja azt, hogy ki tekinthető hajléktalannak, továbbá itt találhatók a hajléktalanszállókkal, támogatott lakhatási programokkal, szobabérlők házával és időszakos férőhelyekkel kapcsolatos előírások is.

[2] Az államigazgatáson belül függetlenül működő szervezetet az 1987-es Hajléktalanügyi Törvény hozta létre, s minden minisztérium, továbbá a Társadalombiztosítási Igazgatóság, a Posta, továbbá például a Fehér-Ház Vallási Szervezetek és Szomszédsági Kapcsolatok Irodája vezetői szinten képviselteti benne magát. A minisztériumokat összefogó szerv feladata többek között az USA hajléktalanügyi stratégiájának elkészítése és végrehajtása.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Időjárás Budapest
Int.ker.TESZT

intker.terk.TESZT

Komment

Pályázatfigyelő

 

www.pafi.hu

Regionális hajléktalan ellátók diszpécserszolgálatai és hajléktalan ellátással kapcsolatos információs oldal.
A beküldött hírek, cikkek és fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenűl tükrözik a tulajdonos álláspontját, minden egyes hozzászólás a szerző saját véleménykifejtése, amelynek tartalmáért a fórum üzemeltetője nem vállal felelősséget. (2007-2018)
A domain nevek és az oldal tulajdonosa: Buzás Endre 2007-2018 ©

http://diszpecserportal.huhttp://otthontalanok.hu, http://hajléktalan.hu, http://latszom.com